De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Korte termijn

De korte termijnmarkten gas lieten afgelopen week een wisselend beeld zien. De daggasprijs liep de tweede helft van vorige week nog behoorlijk op naar ruim 11 ct/m3. Dit volgde op berichten van magere gasaanvoer en forse injecties in gasopslagen omdat de spread tussen de dagprijs en de Q4 prijs goed was. Begin deze week draaide dat beeld ineens om; er was meer LNG aanvoer (in Gate zijn afgelopen week 2 schepen gelost) en de Noorse aanvoer liep op. De daggasprijs zakte maar de winterprijzen zakten nog veel meer. De oktoberprijs ligt nu zelfs onder de daggasprijs. De verwachting is dat de eerste helft oktober veel LNG en leidinggas naar Europa komt, waardoor de prijzen voor die periode duidelijk onder de prijzen voor de rest van september liggen.

De elektriciteitsprijzen voor de frontmaanden daalden mee. De APX prijzen waren zoals verwacht wat lager afgelopen week (tussen 20 en 50 euro/MWh, gemiddeld zo’n 35 euro/MWh) dankzij grote productie uit wind. Voor vandaag (vrijdag) is weinig wind voorspeld en daarom zijn de prijzen ook bijna 10 euro/MWh hoger. Voor komend weekend en komende week staan de prijzen weer lager: respectievelijk 30 en 37 euro/MWh. Dit hangt samen met de goede wind- en zonverwachting voor de komende week.

Lange termijn

De lange termijnmarkten hebben een week van ‘corona-vrees’ achter de rug. De laatste twee maanden doen de markten, zoals aandelen, emissierechten en grondstoffen zoals olie net alsof het corona virus niet bestaat, maar afgelopen week sloop er toch wat twijfel in. De termijnprijzen voor gas volgden vooral de korte termijn, daardoor zakte de prijs voor jaarblok 2021 bijna 1 ct/m3 t.o.v. midden vorige week. Voor elektriciteit betekende dit week-op-week een daling van 0,8-1,2 €/MWh op de contracten voor 2021 t/m 2023. Deze week werden gasproductie cijfers van het Groninger veld gepubliceerd. Hieruit bleek dat de productie in juli en augustus record laag was. Tot het eind van het huidige gasjaar (30 september) zal er minder geproduceerd worden dan de aangescherpte limiet van 9,3 mrd m3 die geldt voor het komende gasjaar.

Vooruitblik komende weken

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Korte termijn

Het weerbericht geeft aan dat het komende week mooi weer wordt met goede wind en veel zon. Begin volgende week wordt zelfs heel warm. De verwachting is dat neerwaartse druk op de dagprijzen gas en elektriciteit en de prijzen voor de frontmaanden tot midden volgende week aanhoudt. Voor de frontmaanden is relevant dat de aanvoer van meer LNG vanuit de VS na de orkaan Laura vanaf eind september fors opgevoerd wordt.

Lange termijn

Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. Op de gasmarkt kan de korte termijn overheersende invloed blijven houden en is de kans op daling het grootst. Tegelijk zijn de bewegingen op de grondstofmarkten onzeker en kan een stijging zomaar leiden tot een prijsstijging op gas van 1 ct/m3 en bij elektriciteit van enkele euro’s per MWh. De onzekerheid over de Franse kerncentrales blijft ook boven de markt hangen.