De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

In de afgelopen week zagen we bijna dagelijks dat de net gevestigde prijsrecords een dag later alweer sneuvelden.

De gasprijzen voor de korte termijn maakten de in de afgelopen week weer een sprong van bijna 5 €ct/m3. Per 1 september werd de 50 €ct-grens bereikt en nu is de 55 €ct/m3 al in zicht. Dit geldt voor daggas, maar ook voor de winterperiode.

Als reden voor de voortdurende stijging wordt het Noorse onderhoud genoemd dat deze maand, weer is toegenomen. Het grootste Noorse productieveld Troll zorgt voor een verminderde aanvoer van ruim 100 miljoen m3 gas. Verder was er begin deze een onverwachte storing bij Karsto.

In de afgelopen weken waren de grootste stijgingen waar te nemen tot en met de komende winter Alle termijnen tot en met de winter van 2022/2023 liepen ’s middags namelijk in het zelfde tempo op, met en stijging van ruim 1 €ct/m3.

Elektriciteitsprijzen stijgen mee

Ook bij elektriciteit zijn de korte termijnprijzen flink zijn opgelopen. De Q4-21 noteerde een week geleden nog een base-prijs van 115 €/MWh. Inmiddels is de 125 €/MWh bereikt. De Cal-22 base-prijs is iets minder hard opgelopen, maar noteert toch met 95 €/MWh circa zes euro hoger in één week tijd.

Na het weekend hebben de EPEX-spotprijzen ook een sprong opwaarts gemaakt. Ondanks het zonnige weer, stond er weinig wind. Daardoor werd er een groter beroep gedaan op elektriciteitscentrales met opwekking uit de bekende fossiele brandstoffen. Zowel de base- als peakloadprijzen lagen de afgelopen dagen rond de 130 €/MWh. De hoogste uurprijzen naderden soms zelfs de 200 €/MWh.

Visie komende weken

Voor de komende week handhaven we onze verwachting van hoge gas- en elektriciteitsprijzen. In de weersverwachting doet de temperatuur in Nederland de komende dagen een stapje terug. Net als in de afgelopen week wordt er weinig wind en neerslag verwacht. Spotprijzen zullen naar verwachting in lijn zijn met die van de afgelopen dagen.

Begin volgende week wordt het Noorse onderhoud wat verder uitgebreid, met als gevolg nog ruim 10% extra exportcapaciteit die daardoor niet beschikbaar zal zijn.

Wel verwacht de markt voor de maand september meer LNG-schepen voor Europa kiezen. De huidige verwachting is dat er in de komende september-weken ruim 20 schepen ingepland worden. Het overgrote deel koerst af op Frankrijk, maar momenteel zijn er ook 5 met de Gate-terminal als eindbestemming aangemerkt.

Als ook het Noorse onderhoud in de komende weken zonder verdere onverwachte gebeurtenissen afgerond kan worden, kan dit de markt wat lucht gaan geven. Ook eerste tekenen van vermindering van de gasvraag in Azië kunnen meehelpen.

De Nederlandse gasvoorraden zijn momenteel zo’n 56% gevuld, terwijl deze een jaar geleden reeds voor driekwart gevuld waren.

Gas en elektra lange termijn

De elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren lijken gevoeliger voor prijsstijging dan TTF gas. Dit gaat gepaard met de oplopende noteringen voor steenkool en EUA’s, ook voor de verdere jaren. Met name de blijvend hoge vraag naar steenkool in landen als China en India rechtvaardigen de huidige prijstoename voor de verdere toekomst.

De TTF gasprijzen voor de verdere jaren zijn in de afgelopen week zeer beperkt beïnvloed door het prijsgeweld van de nabije handelstermijnen. Nu Jaarblok 2023 ook omhoog begint te bewegen, is het de vraag hoelang de huidige weerstandsniveau’s voor 2024 (rond 19 €ct/m3) en 2025 (rond 18 €ct/m3) zich daaraan kunnen blijven onttrekken.

Voor de komende week verwachten we blijvend hoge prijzen. Het is onduidelijk hoe veel ruimte omhoog er nog is. Positief nieuws m.b.t. gastoevoer kan bijvoorbeeld wel zorgen voor winstnemingen en dus prijsdalingen, maar de kans hierop is relatief klein. De daggasprijs blijft vermoedelijk boven 50 €ct/m3. Op 6 september mag de Gate-terminal wel weer een LNG-tanker verwelkomen, dit keer uit de VS. Wellicht volgen er de komende weken nog twee leveringen, maar dat moet nog bevestigd worden. De LNG-prijzen liggen in Azië nog steeds hoger dan in Europa, waardoor producenten Europa links laten liggen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.