De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

noorwegen

Terugblik op de afgelopen week

Op de APX markt verwachten wij een daling. Vorige week waren de prijzen hoger door het warme weer. Vorig weekend was er veel opwek uit renewables waardoor de prijzen konden dalen. Hierdoor werd het prijsverschil tussen de verschillende uren ook kleiner. In de onbalans zitten stabiele prijzen met af en toe een piek omhoog en omlaag. Zaterdag was de enige keer dat er wat langer een tekort was, toen moest Tennet ook opregelend noodvermogen afroepen.

Op de TTF-daggas markt zien wij sterke bewegingen. Vorige week reageerde de markt rustig op de Noorse uitval, maar donderdag en vrijdag was de reactie ineens heel sterk. Dit ging maandag en dinsdag door. Dit zorgde ervoor dat de prijzen op een heel laag niveau kwamen. Woensdag stabiliseerde de prijzen zich weer. Oktober en kwartaal 4 zakten echter niet mee, dit zorgt voor een groot prijsverschil tussen de prijs van daggas en de oktober prijs. De lage prijzen leiden niet tot een opslaginjectie omdat de opslagen immers al voor 96% vol zitten.

Op de lange termijn gingen sloeg de prijsstijging om in een daling. Eigenlijk precies hetzelfde als op de korte termijnmarkt, maar dan wat minder heftig. Gas voor 2020 staat sterk onder invloed van de korte termijn prijzen. De winter van 2019-2020 is ook een belangrijk deel van call 20, de winterprijs staat namelijk onder druk. Op dit moment beweegt de Brent olieprijs alle kanten op zonder een duidelijke richting te kiezen. Bij elektra zien wij een prijsdaling die vooral wordt veroorzaakt doordat de CO2-emissierechten in prijs zijn gedaald. De steenkoolprijs was wel stabiel.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Dit weekend komen er twee nieuwe LNG schepen aan in de Gate Terminal van de haven van Rotterdam. Ook in Engeland komen er twee LNG schepen aan. De gasflow tussen Noorwegen en Engeland is vanaf donderdag 5 september 50 miljoen m3 hoger dan de week ervoor en voor vrijdag 6 september 15 miljoen m3 extra. Doordat het wat frisser is en het naar verwachting ook zal blijven heft het extra aanbod de vraag op. Volgende week zal het weer geleidelijk aan weer wat beter worden.

Lange termijnprijzen

Ook de lange termijn verwachten wij stabiele prijzen. Er zijn spanningen rondom de Brexit, maar verder is het rustig op de lange termijn markt.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij stabiele prijzen. Duitsland heeft stabiele prijzen doordat er een kerncentrale in kort onderhoud gaat. Momenteel volgen de Nederlandse prijzen die van Duitsland, dus zal het logischerwijs in Nederland ook stabiel zijn. Daarnaast verwachten wij veel duurzame productie en een normale afname waardoor er niet veel prijsbeweging zal zijn.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn elektra verwachten wij stabiele prijzen. De prijzen volgen de grondstofprijzen en daar zit weinig beweging in. Alleen de emissierechten bewegen door de verslechterde economische verwachtingen, we denken dat dit de belangrijkste price driver zal zijn.