De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

amerikaanse import

Terugblik op de afgelopen weken

Tot maandag was het rustig op de korte termijnmarkt van gas en elektra. Gedurende de handelsdagen was er weinig beweging te zien. In Noordwest-Europa zorgden de temperaturen die ver boven het gemiddelde lagen en de grote hoeveelheid wind voor een neerwaartse druk op de prijzen. Een echte daling is voorkomen door de stijgende steenkoolprijs van vorige week. De oorzaak van deze prijsstijging is de hevige regelval in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwregio en de overstromingen die daarmee gepaard gaan (Il pleut, quel dommage). Als reactie hierop slonken de voorraden en steeg de vraag omdat er bijgekocht moest worden. Afgelopen dinsdag begon de steenkoolprijs aan een daling en trok hiermee de gas- en elektraprijs naar beneden.

Op de onbalansmarkt was het rustig, op dinsdagochtend na. Er vielen twee centrales uit en dat zorgde voor een flinke onbalans. Dit had als reactie dat Tennet noodvermogen moest afroepen om de balans op het net te handhaven.

De spanningen in het Midden-Oosten worden minder en dat zorgt ervoor dat de olieprijs in rustiger vaarwater komt. En er gebeurde meer, China en de VS hebben woensdag een deelakkoord gesloten om te zorgen dat hun handelsconflict wordt opgelost. De toezeggingen van beide partijen moet ervoor zorgen dat de spanningen opgelost worden. Als gevolg van deze gesprekken is beloofd dat de nieuwe importheffingen niet door gaan, de bestaande heffingen voor een deel verlaagd worden en China gaat weer Amerikaanse producten importeren.

Het Europese Parlement heeft woensdag de Green Deal aangenomen. Het doel van deze resolutie is om te zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatcentrale continent wordt. De prijs van emissierechten schommelde rond de €24/ton.

In Noordwest-Europa is relatief weinig vraag naar steenkool wat ervoor zorgt dat de voorraden in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen behoorlijk zijn. De Rijn-waterstanden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Dit moet omdat het waterpeil naar verwachting gaat zakken en dan kunnen de schepen niet meer volgeladen worden.

De prijsdaling van steenkool gaf ook een zetje aan de TTF gas- en elektraprijzen. Ten opzichte van vorige week was er slechts een beperkte prijsdaling.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de daggasmarkt denken wij dat de prijzen stabiel zullen blijven. De aanleg van de NordStream2 pijpleiding tussen Rusland en Duitsland gaat nog ietsje langer duren verwacht (goh…). Poetin denkt dat de oplevering pas eind 2020/begin 2021 zal zijn. Gelukkig deed dit bericht weinig met de prijzen, doordat er voldoende gas in voorraad is en de aanvoer ook royaal is. Onze gasopslagen zitten nog voor 3/4 deel vol.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De koppeling tussen olie en gas wordt steeds minder, maar de gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben nog steeds een negatieve invloed op de prijs.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij stabiele prijzen omdat er minder wind voorspeld wordt en daarnaast zal de temperatuur wat gaan dalen. Ook zullen er op de Maasvlakte twee centrales in onderhoud gaan.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Wij verwachten dat de prijs van steenkool de belangrijkste driver zal zijn.