De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

NordStream
NordStream

Terugblik op de afgelopen week

Gas 30 juni7 juliElektriciteit30 juni7 juli
TTF Daggas138.50166.57Base Aug 22293.30380.97
TTF Aug 22144.51183.18Peak call 23286.06381.02
TTF call 23106.80144.48Base call 23239.98320.82

Afgelopen week; Prijzen ontploffen door vermoeden van einde leveringen door Rusland.

Het onderhoud aan Nord Stream begint volgende week en het is nog maar de vraag hoeveel gas er na dat onderhoud (vanaf 22 juli) door de leiding gaat stromen. De angst heerst dat Rusland de leveringen niet meer hervat. Analysebureau Wood Mackenzie heeft becijferd dat bij het volledig stilvallen van Nord Stream een Europese vulgraad van slechts 54% bereikt wordt op 1 november. Als vanaf 22 juli weer 40% van de capaciteit gebruikt wordt dan komt de vulgraad rond 69% uit op 1 november.
Aan het begin van de week liepen de gasprijzen al flink op na berichten dat er stakingen op stapel stonden bij de Lederne-vakbond in Noorwegen. Hierdoor zou in de loop van de week maar liefst 60% van de Noorse gasexport wegvallen. Na tussenkomst van de Noorse minister van Arbeid werd de grootschalige staking alsnog afgeblazen. Hierdoor daalden de prijzen woensdagochtend weer. Het duurt nog wel enkele dagen voordat alle productie-installaties weer op volle toeren draaien. Donderdagochtend zetten de prijsstijgingen echter verder door, waarbij de Q4’22-prijs op de gasmarkt zelfs even boven 180 €ct/m3 stond. In de loop van de ochtend bleven met name de kortetermijncontracten flink op en neer stuiteren, met prijsbewegingen van meer dan 10 €ct/m3.

De markt kijkt met angst en beven naar komende winter.

Vooruitblik

In de loop van volgende week lopen de temperaturen langzaam op richting tropisch. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van West- en Zuid-Europa. Dit kan problemen opleveren met het koelwater voor Franse kerncentrales en met de aanleveringen van steenkool via de Rijn (i.v.m. lage waterstand). De wind is zwak, met gemiddeld windkracht 3 op land. De zonproductie drukt de EPEX-uurprijzen in de middag nog iets, maar op werkdagen verwachten we dat de uurprijzen niet ver onder 200 €/MWh wegzakken. De gemiddelde dagprijs stijgt na het weekend waarschijnlijk weer naar ruim 300 €/MWh.

Morgen (vrijdag 8 juli) wordt er in de Duitse Bondsraad hoogstwaarschijnlijk goedkeuring gegeven voor de tweede stap in het gasnoodplan. Daarmee is er juridische grondslag om de maatregelen tot uitvoer de brengen. Hieronder vallen:

  • Toevoeging van 10 GW aan reserve-opwekcapaciteit
  • Veilingen voor industriële afnemers om tegen betaling minder gas af te nemen
  • Het recht voor energieleveranciers om de hogere inkoopprijzen door te belasten aan hun afnemers. Duitse gasimporteurs ontvangen nog slechts 40% van het door hun gecontracteerde Russische gas, waardoor ze dit gas uit andere, duurdere bronnen (LNG, Noorwegen) moeten halen.

Uniper is inmiddels begonnen met de aanleg van een drijvende LNG-fabriek in Wilhemshaven, in het noorden van Duitsland. De hoop is dat de fabriek in de laatste maanden van 2022 al de eerste LNG-schepen kan ontvangen en dat er in 2023 7,5 miljard m3 gas geïmporteerd kan worden


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.