De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 16 juni23 juniElektriciteit16 juni23 juni
TTF Daggas110.05130.5Base jul 22261.70275.91
TTF Jul 2286.50133.50Peak call 23260.05271.21
TTF call 2388.8099.90Base call 23220.50230.5

Afgelopen week; Steenkool is weer geaccepteerd.

Duitsland maakte vorige week bekend dat de kolencentrales en kleine bruinkoolcentrales die de komende twee jaar gesloten zouden worden, tot minimaal 2024 operationeel mogen blijven. De Nederlandse regering volgde snel daarna door het productieplafond van 35% voor kolencentrales te verwijderen. Ook in Groot-Brittannië en Oostenrijk zijn er plannen om de kolencentrales in ieder geval stand-by te laten in het geval van een koude winter.
Ondertussen zijn de voorraden in de West-Europese havens zeer goed op orde, aangezien het importverbod op Russische steenkool nog niet is ingegaan en er al wel extra ladingen binnenkomen vanuit andere landen als Zuid-Afrika

Donderdag kondigde de Duitse economieminister Habeck aan dat er een volgende stap wordt gezet in het gasnoodplan, van ‘early warning phase’ naar ‘alarm phase’. Dit houdt o.a. in dat energiemaatschappijen hun extra kosten voor het inkopen van gas via andere routes dan Rusland mogen doorbelasten aan hun afnemers. De laatste stap in het noodplan is dat afnemers tegen betaling minder gas afnemen, om de leveringszekerheid voor huishoudens en cruciale industrie te waarborgen. Zo ver is het echter nog niet. De gasprijzen gingen op dit nieuws met zo`n 20 procent omhoog en het blijft echt gissen waar het eindigt. Alle commodities zijn de afgelopen hard gedaald op de vrees voor een recessie behalve de Europese gasprijzen.

Na de aankondiging van vorige week dat de Nord Stream-pijpleiding de export met 60% zou verminderen, zijn de gasflows op dat niveau van 65 miljoen m3/dag stabiel gebleven. Meerdere Europese afnemers geven aan dat er minder geleverd wordt dan gevraagd. Ook de doorvoer via Oekraïne is week-op-week hetzelfde, rond 37 miljoen m3/dag.

Er is ook een gevecht om LNG bezig op de achtergrond. Europese en Aziatische afnemers buitelen over elkaar aan om langetermijncontracten af te sluiten met de eigenaren van LNG-terminals. Deze week hebben o.a. het Britse INEOS en het Duitse EnBW contracten afgesloten voor de komende twintig jaar. Ook wordt er volop geïnvesteerd in de op handen zijnde uitbreiding van het Qatarese North Field East. Total (FR), Eni (IT) en Conoco (VS) hebben al investeringen aangekondigd voor het project dat vanaf 2026 maar liefst 150 miljard m3 per jaar gaat produceren (ruim 40% meer dan nu het geval is). Iedereen is op zoek naar alternatieven.

De hoge gasprijzen werkten flink door in de EPEX-prijzen, vooral op de momenten dat er weinig wind en zon was. In de avond liepen de uurprijzen regelmatig op tot boven 400 €/MWh en overdag zakten ze nauwelijks weg onder 150 €/MWh. Op dagen met enige windproductie kwam de gemiddelde dagprijs nog onder 250 €/MWh, maar op vrijwel windstille dagen was het prijspeil 250 – 300 €/MWh.
De daggasprijs is sinds het weekend relatief stabiel en beweegt tussen 118 en 125 €ct/m3. De gasvoorraden zijn nu ca. 50% gevuld, maar door het lagere Russische aanbod is het aannemelijk dat het dagelijkse injectievolume gaat afnemen.

Vooruitblik

Ook de komende weken is Europa nog verzekerd van een zeer gezond LNG-aanbod. In Groot-Brittannië worden tot 12 juli nog zeker zeven tankers verwacht en in Frankrijk acht. De Rotterdamse Gate-terminal mag de komende 1,5 week minimaal vijf tankers ontvangen. De prijzen in Azië zijn nog steeds een stuk lager dan in Europa, waardoor het meeste flexibele LNG-aanbod onze kant op komt.

Voorlopig is er niet veel te verwachten van de windmolens, want de windkracht blijft (op land) rond kracht 2 of 3 hangen. Het wordt ook wisselvalliger, waardoor een hoge zonopbrengst ook geen gegeven meer is. Dit buiige weer kan de komende dagen ook voor hoge onbalansprijzen zorgen, doordat de zonopbrengst lastig in te schatten is. Voor dit weekend wordt een gemiddelde EPEX-prijs van ca. 225 €/MWh ingeschat, en voor de werkdagen daarna ca. 275 €/MWh.
Mits er geen grote, onverwachte wijzigingen in het gasaanbod zijn, schatten we voor de komende week een daggasprijs in van ca. 125 €ct/m3.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.