De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m326 mei2 juniElektra in Euro/MwH26 mei 2 jun
TTF Daggas26.1025.05OTC Base jul 2171.8069.60
TTF jun 202125.7025.20OTC peak call 2272.0069.10
TTF call 2221.0520.25OTC base call 22 65.0062.00

Korte termijn elektriciteitsprijzen overdag nauwelijks gedaald ondanks overvloedige zon

Het weer is afgelopen week volledig omgeslagen: van slecht herfstweer naar voorjaar in het weekend en vanaf maandag was het zomer. Opvallend is dat de korte termijn elektriciteitsprijzen niet eens echt veranderd zijn. Eind vorige week zagen we APX uurprijzen tussen 60 en 90 €/MWh. De lagere onbalansprijzen op vrijdag wezen al op de (verwachte) prijsdaling in het weekend. Op zaterdag noteerde de APX tussen 15 en 80 €/MWh en op zondag tussen -17 en 80 €/MWh met in totaal 4 uren prijzen onder de nul. Sinds maandag noteert de APX vrijwel ieder uur tussen 55 en 85 €/MWh en blijven de prijzen overdag dus onverwacht hoog. handelaren geven aan dat dit komt omdat de productie uit wind in heel Noordwest Europa sterk teruggevallen is. De onbalansprijzen waren vrijdag en zaterdag wat beweeglijk omdat de markt zocht naar het nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod. Deze zijn sinds de laatste dagen heel stabiel en liggen rond APX niveau. Sinds donderdagmiddag heeft Tennet geen noodvermogen meer hoeven af te roepen.

De gasprijzen op de korte termijn waren beweeglijk afgelopen week. Donderdag en vrijdag daalden de prijzen fors onder invloed van lagere CO2 emissieprijzen en de weersomslag. Op vrijdagmiddag kregen de CO2 emissierechten weer steun, waarna de gasprijzen weer stegen. Dinsdag liep de korte termijnprijzen verder op omdat de gasvraag hoog blijft. Zo gingen we in een week tijd van 26 naar 24,5 en weer terug naar 25,5 ct/m3.
Structureel gezien zijn er weinig factoren die voor een grote daling kunnen zorgen in de komende weken en wellicht maanden. De LNG prijzen in Azië voor de zomermaanden liggen hoog, rond 30 ct/m3. Vorige maand kozen Amerikaanse LNG exporteurs alweer vaker voor Azië dan voor Europa als bestemming, simpelweg omdat ze daarmee ondanks hogere transportkosten netto ca 2 ct/m3 extra vangen. En Europa heeft LNG heel hard nodig deze zomer om de uitgeputte gasopslagen te vullen.

Zoals we vorige week schreven is de aanvoer uit Noorwegen tot 23 juni fors beperkt en daarna zal de aanvoer vanuit Rusland gedurende 3 weken in juli beperkt zijn. Het gaat niet om weinig: om 80 tot 120 mln m3 per dag. Frankrijk had in mei een record aantal van 25 LNG aanlandingen en voor juni worden er weer veel aanlandingen verwacht. Analisten denken dat het aantal in juli en augustus veel minder zullen zijn. Intussen liggen de TTF-prijzen hoger dan de prijzen in de VK en Frankrijk en verwacht Nederland deze en komende week in totaal 4 schepen en de VK maar 1 in totaal deze week.

Opvallend is ook dat de prijzen voor de zomer maanden en winter 21/22 vrijwel een vaste verhouding hebben met de dagprijzen: de zomermaanden liggen steeds ca 0,3 ct/m3 onder de dagprijs en winterprijs 0,25 ct/m3 boven de dagprijs. Dat de zomerprijzen niet veel lager zijn, is te begrijpen vanuit de schaarste, maar de winterprijzen zijn om diezelfde reden erg mager. Voor een gasopslag levert dit prijsverschil echt te weinig marge op.

De termijnprijzen voor elektriciteit bleven afgelopen week de prijsontwikkeling bij emissierechten volgen en staan week-op-week 2,5 tot 3 euro/MWh lager dan vorige week woensdag. De gasprijzen daalden ook, maar veel minder. De WKK sparkspread heeft daardoor in een week ca 1,5 euro/MWh ingeleverd. Maar staat ondanks dat nog steeds op een hoog niveau.

Vooruitblik komende weken

We houden onze verwachting voor de korte termijn op stabiel. Europa kan zich geen lagere korte termijnprijzen permitteren gezien de concurrentie om LNG. Deze situatie kan wel eens tot eind juli duren, want de enige prijs verlagende factor kan zijn dat de LNG prijs in Azië daalt. Maar daar lijkt voorlopig geen reden toe. Zelfs al zou Nordstream2 nog dit seizoen kunnen meedoen, lijkt Rusland niet in staat om meer gas dan begroot naar Europa te sturen dit jaar. Op 9 juni is de Noorse productiebeperking het grootst, dus het zou kunnen dat we midden volgende week nog een tijdelijke prijsstijging zien

De elektriciteitsprijzen voor de komende weken liggen behoorlijk hoog: een gemiddelde prijs van 70 €/MWh. Komende weekend noteert ook nog ruim 55 €/MWh. De zekerheid over aanhouden van het zomers weer met relatief weinig wind in het weerbericht is vrij hoog. In Duitsland liggen de prijzen slechts 1-2 €/MWh lager, in Frankrijk opvallend genoeg met 65 €/Wh een stuk lager. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een groter aanbod uit waterkracht nu er ineens veel smeltwater vrijkomt en de goede beschikbaarheid van hun kerncentrales op dit moment. Engeland zit nog tot 9 juni zonder aanvoer vanuit de Britned kabel. Op de prijsverwachting daar doet dit feit overigens weinig: hun prijzen liggen gemiddeld 5 €/MWh hoger dan hier en dat is ook later in juni nog het geval

Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. De prijs van CO2 emissierechten gaat hard op en neer. Weliswaar zagen we de afgelopen twee weken een daling, maar die kan zo weer omslaan. Er wordt enorm gespeculeerd. Uitspraken als die van Goldman Sachs lijken gekopieerd uit 2008, en we weten hoe het toen afliep: eerst bleven de prijzen maar stijgen en daarna kwam de kredietcrisis.

Ook eventuele berichten over het wel of niet opheffen van de Amerikaanse sancties op Nord Stream 2 zullen direct effect hebben op de gasprijzen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.