De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Zon
Zon

Afgelopen week

Gas 18 Mei25 MeiElektriciteit18 Mei25 Mei
TTF Daggas31.9025.80Base Jun 2385.5575.38
TTF Jun 2329.7825.45Peak call 24134.96121.90
TTF call 2449.6046.80Base call 24125.58113.11

Wind, zon en voldoende gas laten prijzen zakken

Het weer met veel wind en zon had de afgelopen week zoals verwacht een prijsdrukkend effect op de kortetermijngasprijzen. De daggasprijs en de prijs voor levering in juni daalde met bijna 2 €ct/m3, Ook de daaropvolgende maanden daalden met ongeveer hetzelfde tempo.
Een belangrijke factor is ook dat de gasvraag nog steeds aanzienlijk lager ligt dan het meerjarig gemiddelde: afgelopen weken gemiddeld ca 63 miljoen m3 per dag in Nederland daar waar het gemiddelde 2019-2021 90 miljoen m3 per dag was.

De EPEX en onbalansprijzen werden volledig beheerst door het weer. Afgelopen week hadden we veelal behoorlijk wat wind en vanaf het weekend nam de zoninstraling toe. Zaterdag en dinsdag  was dit in combinatie met veel wind; op deze dagen waren er ‘s middags veel uren met prijzen rond of onder nul. Op dagen met veel wind was de gemiddelde EPEX prijs 50-60 €/MWh en de hoogste EPEX uurprijs rond 80 €/MWh, op dagen met minder wind gemiddeld ca 80 €/MWh met de hoogste uren rond 110 €/MWh. Als de duurste productie-unit op een bepaald moment een gascentrale is, is de kostprijs rond 110 €/MWh, de 80 €/MWh is de kostprijs van een kolencentrale. De onbalansprijs reageert vooral fel als er veel wind en zon is. Dan draait er namelijk vrijwel geen fossiel gestookt vermogen meer. Op deze dagen zagen we onbalansprijs bewegen tussen -500 en + 1100 €/MWh.

Tennet heeft zondag noodvermogen afregelen afgeroepen en maandag tweemaal noodvermogen opregelen. De contractprijzen voor noodvermogen zijn weinig veranderd: doordeweeks is afregelen laag geprijsd (6-8 €/MW,uur), in het weekend veel hoger. Opregelen is juist in het weekend goedkoop, en doordeweeks geprijsd op 10-20 €/MW,uur

De weersverwachting laat voor de komende twee weken veel zon en een oplopende temepratuur zien. De windverwachting is wisselend: komend weekend weinig wind, daarna weer seizoensgemiddeld. De spotprijs van elektriciteit voor levering dit weekend is ronduit laag: 39 €/MWh. Baseload voor volgende week handelt op 63 €/MWh. Dit betekent overdag behoorlijk wat uren met een prijs rond nul en ‘s morgens en ‘s avonds 75 of 100 €/MWh, afhankelijk van de windkracht.

Door de prijsdaling van de afgelopen twee weken is het prijsverschil met LNG in Azië verdwenen. De verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar (naar 1,07 $/€) droeg hier ook aan bij. LNG in Azië is nu 1-2 €ct/m3 duurder dan TTF op de meeste tijdvakken. Daarmee is de daalruimte op de TTF prijzen een stuk kleiner dan enkele weken geleden, toen de prijs in Azië nog onder TTF lag. Azië daalt ook niet meer mee met TTF.  Dus de vraag is of de neerwaartse prijsdruk in Europa kan leiden tot lagere prijzen. De aanhoudende prijsdruk op steenkool kan wel leiden tot verdere prijsdaling op elektriciteit. Hierbij is een dempende factor dat de Nederlandse OTC termijnprijzen intussen aanzienlijk lager zijn dan de vergelijkbare producten in Duisland en zeker die in Frankrijk.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.