De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 18 mei 25 meiElektriciteit18 mei25 mei
TTF Daggas92.4078.30Base jun 22197.00183.00
TTF Jun 2293.5086.00Peak call 23220.00215.00
TTF call 2379.0075.80Base call 23189.00181.50

Afgelopen week

Op gasgebied was er weinig nieuws deze week. Het nieuws dat Gazprom de gaslevering aan Finland beÃĢindigt deed niets, want dit was al voorzien en heeft nauwelijks impact. Het mooie weer en vanaf begin van deze werkweek sterke windkracht leidden tegelijk tot lagere gasvraag. De korte termijn gasprijzen vertonen hierdoor een langzaam dalend patroon. De daggasprijs zakt van 92 naar ruim 78 ct per m3. De markt is nog steeds gespannen want de prijsbewegingen binnen de dag zijn nog steeds fors (3 ct per m3) binnen de handelsdag. De prijsdaling op de verdere jaren is sinds dinsdag ook gestopt. Jaarblok 2024 en verder zijn intussen ca 1 ct per m3 duurder dan midden vorige week.
De vulling van de gasopslagen ging afgelopen week door: de Nederlandse voorraad nam 3% toe naar ruim 36%.

Door de sterke wind lagen de uurprijzen op EPEX behoorlijk laag ten opzichte van vorige week. De uurprijzen lagen op werkdagen tussen 160 tot 280 euro per MWh. Vanaf gisteren, Hemelvaartsdag, zien we overdag negatieve prijzen en in de vroege ochtend en avond prijzen die meestal niet boven 200 euro per MWh uitkomen. De onbalans is de hele week erg onrustig. De onbalansprijzen lagen vrijdag en dit weekend de meeste uren onder de EPEX-prijs.

Vooruitblik

Tot midden volgende week blijft het fris voorjaarsweer en de komende dagen neemt de wind wat af. Weliswaar is er nog steeds meer windkracht dan seizoensgemiddeld, maar minder wind en wisselend zon en wolken zal ertoe leiden dat de EPEX-uurprijzen volgende week duidelijk hoger zullen zijn dan in deze week. We verwachten uurprijzen in de ochtend- en avonduren onder 250 euro per MWh, omdat de daggasprijzen waarschijnlijk onder 80 cent per m3 blijven. Overdag zullen de EPEX-prijzen niet meer zo laag worden als nu en negatieve prijzen zijn ook dit weekend onwaarschijnlijk.
Voor de lange termijn gas- en elektriciteitsprijzen komende week is er lastig richting te geven. De grondstofprijsontwikkeling lijkt vooral omhoog gericht. Vooral de olieprijs kan verder oplopen als de vraag zo hoog blijft als nu. Het aanbod lijkt namelijk eerder minder dan meer te worden. Anderzijds worden de signalen dat afnemers deze prijzen niet kunnen blijven betalen steeds sterker.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.