De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De APX-prijs had een zelfde verloop als de afgelopen weken. Door de quarantaine situatie is het makkelijker te voorspellen wat er op de markt gebeurt. De vraag is laag en het aanbod is volledig afhankelijk van de zon- en windproductie. Afgelopen zondag was iets hoger dan de voorgaande zondagen in mei. Maandag is normaal ook een goedkopere dag, maar daar was deze week geen sprake van. Door Hemelvaart is het weekend vroeg begonnen, dat is terug te zien in het prijsverloop.

Sinds de rust op de lange termijnmarkt voor elektriciteit is teruggekeerd, maakt de prijs minder hevige bewegingen. De daling van afgelopen weken heeft plaatsgemaakt voor een stijging. Dit is veroorzaakt door de spoelere maatregelen omtrent COVID-19 waardoor de economie iets kon aantrekken. Dat zorgt ook voor een stijgende elektriciteitsvraag.

De prijs van de emissierechten stijgt in een rap tempo, dit komt door de economische ontwikkelingen die er momenteel zijn. De prijs heeft het niveau van voor de crisis nog lang niet bereikt.

De gasprijs is stabiel met een lichte daling. Door de productiebeperkingen van olie en de daarmee stijgende prijs, is de daling van gas afgeremd. Het overaanbod wat wij momenteel aan gas hebben, is vooral op op de korte termijnmarkt zichtbaar.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Komende week zal de temperatuur rond de 20 graden liggen. Naar verwachting zal er veel bewolking zijn en weinig zonneproductie. Dit weekend zal er nog voldoende windopwekking zijn, maar dat zal in de loop van de week minder worden. Naar verwachting zal de APX-markt wat hogere prijzen laten zien.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij dat de stijging van deze week doorzet. De versoepeling van de maatregelen zal ook volgende week merkbaar zijn in de economie, waardoor er meer vraag is naar elektriciteit.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De daggasprijs zal rustig blijven. Komende week zullen we eenzelfde prijsniveau zien als afgelopen week. Er worden volgende week nog verschillende LNG-schepen in West-Europa verwacht.

Lange termijnprijzen

Als de gastoevoer voor de Europese markt de komende maanden op hetzelfde niveau blijft, raken de gasvoorraden volledig vol. Om het prijsniveau te behouden, zijn verschillende LNG-leveringen vanuit de VS gestopt in juni. Hoeveel de import daadwerkelijk wordt, is afhankelijk van het herstel van de economie.