De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Op de daggasmarkt is een laagste prijsrecord ontstaan. Dit is veroorzaakt door het LNG-overschot en de lage vraag vanuit gascentrales. Ondertussen zit India ook in een lockdown en dat heeft ervoor gezorgd dat de LNG-schepen naar Europa komen om hier te lossen. Deze week mocht de Gate terminal drie schepen ontvangen. In Amerika is de koppeling tussen gas en olie nog aanwezig. Momenteel staan de productie-installaties van gas uit omdat de prijs van ruwe olie zo laag is en gas meegetrokken wordt. Er zijn meerdere berichten dat de LNG-exporten voor mei, juni en het 3e kwartaal geannuleerd worden omdat de opbrengst onder de kostprijs ligt.

De APX-markt was erg beweeglijk als gevolg van de harde wind. Dit zorgde wederom voor lage prijzen, waarbij er zondag en maandag weer negatieve prijzen te zien waren. Ook op de onbalans was het erg rustig met felle prijswisselingen omhoog en omlaag. Dit werd veroorzaakt door de wisselende duurzame productie en weinig draaiend stuurbaar fossiel vermogen. Er was hierdoor weinig vermogen beschikbaar die de onbalans kon opheffen.

Op de lange termijn begonnen de prijzen wat op te lopen, maar sinds maandag is dit voorbij, veroorzaakt door de olie-overschotten. De prijsbewegingen van dag tot dag zijn groot, maar ondertussen wordt het al gezien als normaal. De steenkoolprijs had een lichte daling. De Brent olieprijs had een stijging. CO2-emissierechten hebben hun eigen dynamiek en lijken meer de aandelenbeurs te volgen dan de energieprijzen. Wel is het opvallend dat emissierechten zo hoog blijven staan. Dit kan veroorzaakt worden door berichten vanuit de EU om rechten uit de markt te nemen, wat ervoor zorgt dat partijen nu al aan het “sparen” zijn.

De gasprijs is laag ten opzichte van vorige week woensdag. De elektraprijs juist hoog, veroorzaakt door de hoge steenkolenprijs en CO2-prijzen. In Frankrijk zullen veel meer centrales dan gebruikelijk onderhouden worden in deze tijd. Hierdoor zal het beschikbare vermogen afnemen. Dit heeft in Frankrijk voor een flinke prijsstijging gezorgd.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Naar verwachting zal de prijs op de APX-markt komende week wat hoger liggen. Dit komt omdat er aanzienlijk minder wind is voorspeld dan vorige weken.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De gasprijs zal op het huidige niveau blijven, de aanvoer blijft ruim. Tot 12 mei worden er nog tien LNG-schepen in Engeland verwacht en wij verwachten er zelf nog twee à drie te krijgen. Dit weekend wordt minder zonnig, waardoor de injectie eerst wat minder wordt.

Lange termijnprijzen

Op beide lange termijnmarkten is het onzeker wat er gaat gebeuren. Dit wordt veroorzaakt door de wisselvallige olie- en CO2-prijs. Daarnaast zijn de economische effecten van corona nog niet te voorspellen waardoor het lastig is om vooruit te kijken.