De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Zon en wind
Zon en wind

Afgelopen week

Gas 13 april20 AprilElektriciteit13 april20 april
TTF Daggas43.941.6Base Mei 23101.9
98.1
TTF Mei 2342.040.6Peak call 24152.7148.9
TTF call 2456.354.7Base call 24137.5135.6

Het voorjaar blijft nog uit en Noors onderhoud van start

De afgelopen week was het weer nog niet echt lenteachtig, met veel wind en af en toe zon. Woensdag was de zonnigste dag en dit zorgde voor negatieve EPEX-uurprijzen. Op de onbalans werd het nog extremer met bijna vijf uur lang negatieve prijzen tot wel -300 euro/MWh. Tennet moest zelfs noodvermogen afroepen om het net uit het overschot te halen. De oorzaak van dit overschot is nog niet duidelijk, maar kan komen door een toename in zonnepanelen of door een IT-probleem bij ELIA, de beheerder van interconnectoren naar het zuiden.

Tennet had ook moeite om de balans te handhaven met weinig wind, wat leidde tot afroepen van noodvermogen. Op de spotmarkten voor gas reageerde de prijs op de verhouding tussen vraag en aanbod, waarbij de temperatuur tegenviel en er onverwachte uitval in de Noorse gasproductie was. Woensdag kwam er echter een omslag met bijna geen gasverbruik van elektriciteitscentrales en de gunstige weersomstandigheden op de Aziatische LNG-spotmarkt.

Het weer blijft voorlopig nog koud en wisselvallig en de prijsverwachting voor daggas is afhankelijk van de gasvraag en wind. Er is veel LNG onderweg, wat zorgt voor voldoende aanbod. De prijsverwachting voor baseload elektriciteit is dit weekend lager dan doordeweeks met mogelijk uren onder de 25 euro/MWh.

Op de langetermijnprijzen zijn er geen grote prijsbewegingen te vinden door grondstoffen of fundamentele factoren. De prijzen volgen de kortetermijnprijzen gedempt en er wordt geen grote prijsdaling verwacht op langetermijnprijzen gas.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.