De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Ook afgelopen zondag waren de APX-prijzen weer negatief. Dit werd veroorzaakt door het zonnige weer en de wind. Tennet doet geen uitspraken over of de afgenomen vraag maar dit heeft zeker invloed op de prijzen. In de avond stegen de prijzen, gezien de zonneproductie wegvalt en de wind niet sterk genoeg was.

President Trump heeft een aantal tweets verstuurd met daarin de boodschap dat er een beperking van de olieproductie ophanden was van 10 à 15 miljoen vaten per dag. Dit zorgde ervoor dat Rusland en Saoedi-Arabië met elkaar om tafel gingen en onrust op de markt waardoor de prijs opliep. Inmiddels is de rust weer wedergekeerd. Handelaren die uitgingen van een verdere daling zijn genoodzaakt hun posities te sluiten door deze stijging, wat voor een extra impuls zorgde. De markten waar beperkte handel in is, zoals elektra en emissierechten was dit goed zichtbaar.

De emissierechtenmarkt is de afgelopen tijd ook flink gestegen, echter zijn er geen fundamentele signalen om dit te verklaren. Een handelaar geeft aan dat er weinig verhandeld wordt en dat dat de reden is dat er hevige prijsschommelingen zijn. Volgens verschillende handelaren wijzigt er fundamenteel te weinig om ervoor te zorgen dat de prijs van gas en elektra weer gaat stijgen en deze stijging zal blijven volhouden. Deze periode is de prijs iets gestegen door het aanbreken van een nieuw kwartaal waarbij handelaren hun posities moesten aannemen voor de komende periode. Gezien de hoge temperaturen die we nu hebben, is het injectieseizoen vorige week al begonnen en worden de gasvoorraden nu aangevuld.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op het korte termijn verwachten wij ook voor deze week een lichte daling. Ook dit paasweekend zal het lekker weer zijn en ook daarna blijft dit aanhouden. Daarnaast blijft het vloeibare gas ook komen. Zo worden er nog 30 schepen deze weken verwacht in Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Lange termijnprijzen

Op het lange termijn weten wij niet zo goed wat er gaat gebeuren. Het is nog niet duidelijk of er afspraken zijn gemaakt op de OPEC+-vergadering. Rusland en Saoedi-Arabië hebben aangegeven de productie niet te beperken indien Amerika niet mee zal doen. Verschillende analisten verwachten dat de vraag van olie de komende drie maanden flink afneemt en dat de productiebeperking lang niet voldoende zal zijn. Dit zal zorgen voor een extreem lage olieprijs, momenteel is dit risico al ingeprijsd, maar indien dit niet gebeurd, dan zal er een flinke prijsdip komen.

Voor Amerika is het lastig om de productie terug te schroeven omdat de producenten niet op nationaal niveau aangestuurd worden, zoals wel het geval is met Rusland en Saoedi-Arabië. Vandaag (vrijdag) komen de G20-landen samen om de uitkomst van het overleg te bespreken. China zal intussen gebruik hebben gemaakt van de lage olieprijzen om de voorraden te vullen om zo de olieprijs al voor een deel te steunen.

In Europa waren de gasvoorraden op 6 april voor meer dan de helft gevuld. Dit is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar en verklaarbaar door de milde winter en het record van geïmporteerd gas. Dit zorgt voor lagere prijzen voor het tweede kwartaal en dat wordt versterkt door het feit dat er nauwelijks werkzaamheden gepland zijn.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt zal het komend weekend interessant worden. Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Engeland hebben een vrij Paasweekend wat van vrijdag tot en met maandag loopt. Nederland is verbonden met deze landen via interconnectoren en dat zorgt voor een eenduidige prijsvorming. Hierdoor is het goed mogelijk dat de prijzen dit weekend weer negatief worden.

Lange termijnprijzen

Op het lange termijn weten wij momenteel niet zo goed wat we kunnen verwachten.

Fijn Paasweekend!