De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas eurcent/m331 mrt7 aprElektra in Euro/MwH31 mrt7 apr
TTF Daggas18.619.5OTC Base maart 2150.5552
TTF maart 202118.5518.75OTC peak call 2261.462
TTF call 2217.6517.6OTC base call 22 54.655

Zeer wisselende APX en onbalans prijzen

De intrede van de kou vanaf eerste Paasdag had het verwachte effect op de daggasprijs: omhoog. Terwijl de gasopslagen vanaf 24 maart voor het eerst deze winter weer injecteerden, sloeg dit zondag weer om naar uitstroom. Gisteren (woensdag) leverden de gasopslagen 63 mln m3 aan het net. Ter vergelijking: de Gate terminal levert al een paar weken vrij constant ruim 30 mln m3 gas per dag uit LNG aan het net. De goede aanvoer van LNG is de reden waarom de korte termijnprijzen niet ontploft zijn. Europa heeft een record hoeveelheid LNG geïmporteerd in maart: 8 miljard m3, ofwel 23% van alle LNG die in de wereld geïmporteerd is. Het vorige record was 7,8 miljard m3 in mrt’20. De aanvoer van LNG die tot en met januari sterk achterliep, loopt nu nog ca 33% achter op winter 19/20. Europa is zo populair omdat het weer in Azië de laatste twee maanden behoorlijk zacht is en met name Amerikaanse producenten grotendeels in Europa verkopen. We kunnen wel stellen dat de gematigde prijsstijging van de afgelopen week een kwestie van geluk is.

De spotprijzen op de dayahead en de intraday prijzen wisselden afgelopen week sterk onder invloed van wind en de vraag naar stroom. Eerste Paasdag was er niet veel vraag en weinig wind, waardoor de APX uurprijzen wel lager waren (tot 0 €/MWh midden op de dag) maar niet heel laag. Tweede Paasdag nam de wind al behoorlijk toe en de APX reageerde met 5 uren negatieve prijzen en ook op de andere uren niet meer boven 40 €/MWh. Dinsdag en woensdag was de gemiddelde uurprijs alweer 50 €/MWh en vandaag met veel minder wind is het gemiddelde ca 70 €/MWh. Ook de onbalans wisselde sterk, maar de spikes waren vooral omhoog gericht. Ook op de dagen met lage APX prijzen zagen we vooral hoge onbalansprijzen. Uitzondering was 2e Paasdag s middags, toen heeft Tennet zelfs noodvermogen afregelen afgeroepen. Dinsdag riep Tennet noodvermogen opregelen af, tussen 6:30-9:30 uur.

De lange termijnmarkten blijven in de ban de CO2-emissierechtenprijs. Die vestigde woensdagochtend een nieuw prijsrecord op 44,7 €/ton (dec22). Later op de dag zakte de prijs weer, maar deze zit nog steeds boven de 44 €/ton. Er blijft erg veel speculatie op deze markt. De hoge emissieprijzen trokken de OTC-elektriciteitsprijzen verder omhoog met 0,5-2 €/MWh. Baseload 2022 handelt nu al op 55 €/MWh, het hoogste niveau in jaren. Opvallend zijn ook de hoge prijzen voor elektriciteit in winter22. Tenslotte valt op dat het prijsverschil tussen base en peak steeds kleiner wordt: in de maandblokken voor deze zomer soms maar 1 €/MWh.

De gascontracten voor de frontmaanden zijn wat mee opgelopen met de dagprijs omdat de voorraden steeds verder uitgeput raken en de benodigde aanvulling deze zomer dus steeds groter wordt. De prijzen voor 2022 en verder zijn nauwelijks van hun plek gekomen afgelopen week. De WKK sparkspreads voor zowel de maanden in 2021 als de verdere jaren blijven onverminderd hoog.

Naast de CO2-emissierechten was vooral de olieprijs beweeglijk afgelopen week. Wisselende berichten over het effect van de verstopping van het Suez-kanaal, de soap rond het AstraZeneca vaccin en informele besprekingen tussen verschillende olieproducerende landen lieten de front maand olieprijs variëren tussen 62 en 65 $/vat, momenteel rond 63. De olievoorraden waren deze week behoorlijk afgenomen, maar dat was in de prijsbeweging van gistermiddag niet terug te zien. De steenkoolprijs is al twee weken heel stabiel, rond 70 $/ton voor de 2022-termijnen.

Vooruitblik komende weken

De korte termijn elektriciteitsprijzen zullen komende week waarschijnlijk wat stabieler zijn dan vorige week maar zeker niet vlak. Voor vandaag en morgen wordt er weinig wind verwacht, en dus hoge prijzen. Komend weekend en komende week komt er meer wind, maar in het weekend weinig zon. Elektriciteit voor dit weekend handelde gisteren op 52 euro/MWh, voor komende week op 58 euro/MWh en voor week 16 op 52 euro/MWh.

De kou in Noordwest Europa houdt naar verwachting nog ruim een week aan. Het goede nieuws is dat er ook in de komende 1,5 week nog veel LNG schepen verwacht worden: vier op Gate,  drie in Zeebrugge en meer dan 10 in de UK, waarvan alleen al drie vandaag of morgen. De uitstroom van LNG blijft dus hoog waardoor de opwaartse prijsdruk naar verwachting beperkt zal blijven. Gas voor dit weekend handelde gisteren op 19,25 ct/m3, voor komende week op 19,5 ct/m3. Dus prijsdaling is onwaarschijnlijk. De aanvoer van LNG eind april en mei is onzekerder omdat de gasprijzen in Azië de laatste week weer oplopen door lagere temperaturen en aanvullen van gasvoorraden.

De lange termijn handhaven we op onzeker. De CO2-emissieprijs blijft ook komende week bepalend en die kan beide kanten uit. In de lange termijnprijzen elektriciteit zit een opwaarts sentiment, niet alleen door de emissierechten maar ook door de aangekondigde sluiting van 1,5 GW aan kolengestookt vermogen eind 2021 en kerncentrales eind 2022 in Duitsland. Naarmate dit moment dichterbij komt, neemt de spanning in de markt toe. Indirect heeft dit ook een opwaarts effect op de gasprijzen en is het logisch dat de Duitse regering nog steeds hard trekt aan een snelle afronding van de Nordstream2 gasleiding.