De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Pasen
Pasen

Afgelopen week

Gas 30 maart 6 AprilElektriciteit30 maart6 april
TTF Daggas43.043.3Base Mei 23105.7
105.7
TTF Mei 2343.643.1Peak call 24142.5147.9
TTF call 2453.053.0Base call 24132.5136.9

Elektriciteitsproductie uit zonne-energie breekt record in april

De maand april is relatief koud van start gegaan. In de eerste week lag de temperatuur enkele graden onder het langjarig seizoensgemiddelde en stond er beduidend minder wind. Deze factoren, samen met de sluiting van gaslocaties en de hogere verwachte gasvraag, hebben afgelopen vrijdag (31 maart) en maandag (3 april) de gasprijzen flink omhoog gestuwd. Echter, gedurende de week zijn de prijzen weer gezakt en staan ze week-op-week op hetzelfde niveau.

In maart was het gemiddelde van de EPEX spot uurprijzen €104,5/MWh, terwijl het gemiddelde voor de piekloaduren (8-20u) fractioneel hoger was met €104,7/MWh. Dit kwam voornamelijk doordat de elektriciteitsproductie uit wind en zonne-energie het uurprijsniveau in de laatste week van maart behoorlijk drukte.

In de afgelopen dagen is de wind flink afgenomen, maar dit wordt in de middagen voor een groot deel gecompenseerd door overvloedige zonneschijn. Het gemiddelde basisloadprijs voor de eerste zes dagen van april is met €108,9/MWh nog wel iets hoger dan het maart-gemiddelde, maar voor de piekloaduren ligt het gemiddelde nog maar net boven €100/MWh.

Voor het Paasweekend voorspellen weersmodellen een oplopende temperatuur voor het overgrote deel van Europa. In Nederland wordt verwacht dat de temperatuur weer enkele graden boven het langjarig gemiddelde zal uitkomen. Na het lange weekend lijkt het weer even wisselvalliger te worden, maar zal de windkracht ook weer toenemen.

Al met al zal de gasvraag lager uitvallen, waardoor de korte termijnprijzen van gas weer ruimte hebben om te dalen. Opvallend is ook dat de gasstroomrichting van de BBL-pijpleiding (tussen Groot-Brittannië en Nederland) per 1 april is omgekeerd. Na vier maanden van export stroomt er sinds de start van het zomerseizoen weer gas naar Nederland toe.

De daggasprijs en de termijnprijzen voor de komende (zomer)maanden kunnen de 40 €ct/m3 weer op gaan zoeken. Temeer omdat er ook voor volgende week vier LNG-schepen bij de Gate-terminal gepland staan. Mogelijk dat er ook nog twee aan gaan meren in de Eemshaven.

In Frankrijk lijken bij de meeste LNG-terminals ook weer aanlandingen gepland te staan. Op dit moment wordt er alleen in Duinkerken gas ingevoed op het net. Deze terminal is van een andere operator dan de andere locaties in het westen en zuiden van het land.

Onzekere factor op de prijsvorming is welke impact het Noorse onderhoud zal gaan hebben. Vanaf de komende week zal het onderhoudsseizoen namelijk op gang gaan komen. Eind volgende week zal er volgens de planning van de Noorse operator Gassco ongeveer 50 miljoen m3 per dag minder capaciteit beschikbaar zijn. Dit zal de weken daarna verder oplopen naar 100 miljoen m3 per dag.


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.