De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Gas 23 maart 30 maartElektriciteit23 maart 30 maart
TTF Daggas42.643.0Base april 23108.1
106.1
TTF April 2343.243.6Peak call 24139.9142.5
TTF call 2451.353.0Base call 24130.1132.5

Drie LNG-terminals nog steeds niet in gebruik door stakingen

Volgens de laatst beschikbare data waren de Europese gasvoorraden op dinsdag 28 maart voor ca. 55,68% gevuld. Dit betekent dat er week op week netto 0,08% geïnjecteerd is in de bergingen. Het is de eerste week sinds medio november waarin dit het geval is. Nederland staat rond 58,8% waarbij opvalt dat de Grijpskerk-berging sinds 25 maart helemaal leeg was in verband met de conversie naar opslag van laagcalorisch gas. Op 27 maart is begonnen met het opnieuw vullen van deze caverne.
De Franse voorraden zijn qua capaciteit vergelijkbaar met die in Nederland, maar daar is de vulgraad nog slechts 27,6% vanwege de eerder genoemde stakingen. Als de stakingen aanhouden, betekent dit een stevige achterstand in het vullen van die bergingen.

De stakingen in Frankrijk duren maar voort, waardoor drie van de vier LNG-importterminals nog steeds geen leveringen kunnen ontvangen. De werkonderbrekingen zijn nu in ieder geval verlengd tot en met deze donderdag. De terminal in Duinkerken is wel af en toe operationeel tussen de eendaagse stakingen door. Hierdoor verleggen de meeste LNG-tankers hun koers naar nabijgelegen terminals, maar ook naar terminals in Griekenland en Turkije. Dat laatste oefent opwaartse prijsdruk uit op de TTF-markt, omdat het ten koste gaat van de gasaanvoer naar Noordwest-Europa.

De werkonderbrekingen in Frankrijk hebben niet alleen effect op de LNG-markt, maar ook op de Franse kern- en waterkrachtcentrales. Zowel gepland als ongepland onderhoud aan de kerncentrales kan niet plaatsvinden door personeelstekort, waardoor het beschikbare vermogen kleiner is dan eerdere inschattingen van EdF. Dit probleem verschuift richting de zomer- en wintermaanden en dat zien we terug in de Franse elektriciteitsprijzen, die voor Q1’24 ruim twee keer zo hoog zijn als in Duitsland (375 om 155 €/MWh voor baseload). Bovendien zorgen de slechte neerslagcijfers niet alleen voor slechte wintersportcondities, maar ook voor weinig smeltwater de komende maanden. Frankrijk en Oostenrijk zijn voor respectievelijk 10 en 60 procent afhankelijk van elektriciteitsopwekking via waterkrachtcentrales. Door het tekort aan smeltwater moeten gascentrales en buurlanden bijspringen waardoor de prijzen stijgen.

Het was wederom een onstuimige week qua weersomstandigheden en dat had ook zijn weerslag op de EPEX-prijzen. Zonnige en bewolkte dagen wisselden elkaar af en de windproductie fluctueerde hevig. Afgelopen vrijdag, zaterdag en maandag werden weer enkele negatieve uurprijzen genoteerd, terwijl maandagavond bijna 190 €/MWh werd aangetikt toen de wind wegviel. De gemiddelde EPEX-prijs over de hele week bezien kwam rond 80 €/MWh uit.

De snel wijzigende weersomstandigheden hebben Tennet de nodige uitdagingen gegeven. Vorige week donderdag werd aan het begin van de avond tot twee keer toe noodvermogen in opregelende richting afgeroepen. Zaterdag, maandag en dinsdag was dit nogmaals het geval, allemaal in de avonduren. De onbalansprijzen liepen in die periodes regelmatig op tot boven 1000 €/MWh. In alle gevallen was het elektriciteitsnet binnen een uur weer afdoende in balans om de noodvermogen afroep weer in te trekken.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.