De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

corona virus

Terugblik op de afgelopen week

Saoedi-Arabië heeft een olieprijs oorlog aangekondigd, maar de gas- en elektraprijzen voor de korte termijn trekken zich daar weinig van aan. Het overaanbod van LNG zorgt voor voldoende druk op de gasprijzen zodat deze stabiel blijven. De prijzen opende maandag wel lager dan gebruikelijk, maar gedurende de dag werd dit gecorrigeerd naar het prijsniveau van vorige week. Na maandag is de stijging lichtelijk doorgezet, onder andere door het bericht dat de LNG-producenten de export voor aankomende zomer willen verminderen wegens het lage prijsniveau.

De daggas prijs was redelijk stabiel. De komende week zullen er drie LNG-schepen lossen in de Gate-terminal.

De elektra spotprijzen voor afgelopen maandag lieten hogere waarden zien dan de rest van de week. In de avonduren lag de prijs zelfs rond de 60 Euro/MWh. Dit werd veroorzaakt door het milde weer met weinig wind. Wat ervoor zorgde dat Tennet genoodzaakt was om noodvermogen af te roepen. De oorzaak hiervan was de uitval van Maasvlakte 3 centrale. Donderdag zakten de APX-prijzen helemaal weg doordat de wind een stuk krachtiger was dan verwacht was.

De stabiele prijzen op de termijnmarkten zijn over. Wereldwijd zijn er strenge maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. De uitbraak van het virus is door de WHO inmiddels bestempeld als pandemie. Dit weekend werd bekend dat de onderhandelingen tussen Rusland en Saoedi-Arabië om de olieproductie te verlagen zijn stukgelopen. Rusland wilde niet meegaan met het voorstel en in reactie daarop heeft Saoedi-Arabië de oliekraan juist verder opengedraaid. De productiekosten zijn laag en ze zien dit als de enige manier om hun zin te krijgen bij Rusland en de Amerikaanse schalieproducenten.

De Brent olieprijs is met 30% gedaald, de steenkoolprijs daalde verder en de emissierechten zakken ook steeds verder weg. De verkoop van de Britse rechten zorgden niet voor de prijsdaling waar van tevoren rekening mee was gehouden en dat zorgde voor vertrouwen in de markt. Hierdoor liep de prijs weer iets op.

De lange termijn gas en elektraprijzen openden lager, maar het valt mee in vergelijking met de daling van de olieprijs. Dit laat duidelijk zien dat de koppeling tussen LNG en olie minder is dan voorheen. De prijzen bleven de hele week beweeglijk.

Minister Wiebes heeft maandag het startsein voor de bouw van een gasmengstation in de Groningen gegeven. Hier zal een installatie worden gebouwd die stikstof uit de lucht kan halen en vervolgens kan mensen met hoogcalorisch buitenlands gas. Op deze manier zal er laagcalorisch gas ontstaan wat de Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen gebruiken. Naar verwachting zullen zij vanaf 2022 jaarlijks 7 miljard m3 aardgas opleveren. Dit is een van de maatregelen die ervoor zorgt dat het Groningenveld in 2022 kan sluiten.

Gas spotmarkt

De korte termijn gasprijs zal stabiel blijven hangen rond het huidige niveau. Naar verwachting zal de prijs in het weekend wel gaan dalen, omdat het naar verwachting wat warmer zal worden.

Vooruitblik op korte termijn elektriciteit

Op de APX verwachten wij stabiele prijzen. Het weer wordt rustiger met minder wind. De kans bestaat wel dat de prijzen iets hoger komen te liggen dan afgelopen week het geval was. Naar verwachting wordt dit wel het prijsniveau van de komende maanden.

Lange termijnprijzen voor gas en elektriciteit

Op het lange termijn weten wij eigenlijk niet zo goed wat we kunnen verwachten. De maatregelen rondom het coronavirus neemt toe, bedrijven sluiten, universiteiten en hogescholen zijn gesloten en er zal nog meer komen. De ECB komt met allerlei maatregelen en pompt geld in de economie. De supermarkten worden leeggekocht (zelfs hier in Woerden en Paul wist vandaag te melden dat de pasta ook in Alphen a/d Rijn was uitverkocht, manmanman wat een ellende). Amerika heeft de grenzen dicht gegooid. Het is te hopen dat wij en andere landen het niet net zo plat hoeven te gooien als in Italië is gebeurd. Dat zou direct de economie verwoesten en bijkomend dus ook de gas en elektra prijzen…