De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Gas 9 maart 16 maartElektriciteit9 maart 16 maart
TTF Daggas43.843.5Base april 23110.7
106.3
TTF April 2343.644.4Peak call 24143.2133.6
TTF call 2450.5 51.0Base call 24132.0124.6

Heftige schommelingen: prijsstijging direct weer gevolgd door prijsdaling

Bij het bekijken van de prijstabel lijken de week-op-week prijzen voor gas en elektriciteit niet veel te zijn veranderd. Maar de recente stakingen in Frankrijk en problemen met kerncentrales hebben geleid tot heftige schommelingen in de energieprijzen. Met name op vrijdag en maandag stegen de prijzen aanzienlijk, waardoor de prijzen voor de tijdvakken tot en met Q1’24 maandagmiddag tot wel 20 tot 25% hoger waren dan de donderdag ervoor. De gasprijzen stegen met 10 tot 15% voor de verdere jaren en de elektriciteitsprijzen stegen met 5 tot 15%.

De stakingen in Frankrijk hebben ervoor gezorgd dat er geen LNG-tankers meer kunnen aanmeren, wat betekent dat er nauwelijks gas ingevoerd kan worden op het nationale gasnet. Dit heeft geleid tot een daling van de ‘send out’ van ca. 100 miljoen m3/dag tot ca. 1 miljoen m3/dag. De meeste LNG-tankers varen nu naar andere Europese bestemmingen, maar er liggen ook tankers voor de Franse kust te wachten tot de stakingen voorbij zijn. Het lijkt erop dat de stakingen in ieder geval nog duren tot 21 maart.

Op dinsdag en woensdag zakten de prijzen weer net zo hard weg als dat ze gestegen waren, waardoor de meeste gas- en elektriciteitsprijzen week-op-week zelfs iets lager stonden. Wel zijn de warmtekosten gestegen voor alle tijdvakken en staat de WKK sparkspread lager dan een week geleden. De LNG-schepen blijven hun weg naar Europa vinden, ondanks de onbereikbare Franse terminals, en de prijzen van steenkool, olie en emissierechten zijn gedaald.

Na een onstuimige handelsweek lijkt het erop dat we komende week in rustiger vaarwater terechtkomen. Het weerbericht geeft geen grote schommelingen aan. De nachtvorst komt voorlopig niet terug en de temperaturen lopen op naar 12 tot 15 graden Celsius, rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Dit wordt gecombineerd met matige tot krachtige wind, waardoor de kans klein is dat we EPEX-uurprijzen boven 200 €/MWh zien. De gemiddelde dagprijs voor dit weekend komt vermoedelijk uit op 80 à 90 €/MWh en in de werkdagen daarna rond 105 €/MWh.

Als de Franse LNG-terminals inderdaad terugkomen in loop van volgende week dan is er prijsstabilisering te verwachten op de gasmarkt. Als de export vanuit de Freeportterminal voortvarend opgeschroefd blijft worden, ontstaat dalingspotentieel naar 40 €ct/m3 op de zomercontracten. Gas voor volgende week wordt momenteel rond 42 €ct/m3 verhandeld.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.