De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

marktupdate

Wegens de eeeeeenorme drukte en vakantie konden wij vorige week geen marktupdate plaatsen. Gelukkig komt het deze week wel helemaal goed en staat de marktupdate week 11 nu voor je klaar.

Terugblik naar afgelopen week

Gezien wij geen marktupdate geplaatst hebben kunnen we ook niet terugblikken, maar hadden we die wel uitgebracht dan hadden we het natuurlijk bij het rechte eind gehad. Vandaag beperken we ons daarom alleen tot de marktbewegingen van de afgelopen week.

De prijzen van gas en elektra lagen op een laag niveau door het milde winterweer in combinatie met veel wind. Nog steeds zitten de gasopslagen goed vol en wordt er weinig gebruik van gemaakt. Dit zorgde ervoor dat de zomerprijzen gedaald zijn onder de TTF dagprijs. De APX prijzen zijn ook gedaald, dit komt door het milde weer en de grote hoeveelheid wind en helaas ook regen.

Ook voor de lange termijn prijzen gebeurde er genoeg afgelopen week. Zo zijn de prijzen van elektra met de prijzen van kolen mee gedaald. Hiernaast werd bekend gemaakt dat de kolencentrale Hemweg 8 al eind 2019 zijn deuren zal sluiten, in plaats van 2025. Dit heeft nauwelijks effect gehad op de elektra prijzen. Dit komt omdat de kolencentrales steeds meer onrendabel worden dan de gascentrales wegens de hoge CO2-emissierechten en de lage gasprijzen. De gasprijzen voor de lange termijn daalden de vorige week, mede dankzij de goede gasvoorraad en de hoge LNG toevoer.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De spotmarkt gasprijs is afhankelijk van het weer en laat er nu niks zo veranderlijk zijn als het weer (maart roert zijn staart, april doet wat hij wil etc etc) Als wij de weersvoorspelling mogen geloven gaat het vanaf volgende week dinsdag mooi weer worden. Dat mooie weer betekent dus dat de vraag naar gas zal gaan dalen. Hiernaast zitten de gasvoorraden goed vol, wat zorgt voor lage prijzen. Mocht het echter grauw en grijs blijven dan verwachten wij een stabilisatie van de gasprijs.

Termijn

Op het lange termijn is het nog altijd koffiedik kijken vanwege de Brexit. We vallen een beetje in herhaling, maar er hangt een hoop af van Londen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij denken dat de APX en de onbalansmarkt stabiel blijven. Er zal minder opwek uit wind zijn maar zoals we al eerder zeiden wordt het weer volgende week geweldig dat er voor zorgt dat er minder vraag naar elektra zal zijn en daarom denken we dat de APX op een lekker laag niveau zal blijven.

Termijn

Het blijft ook op de elektriciteitsmarkt allemaal onzeker door die Brexit. De Chinezen hebben importrestricties op steenkool ingesteld, wij denken dat dit zijn effect gaat hebben op de prijs voor steenkool. Welke kant dit op gaat blijft echter lastig te voorspellen net als die CO2-emissierechten.