De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen weken

Gas 13dec 22dec27decElektra13dec 22dec27dec
Daggas111,0174,791.2Base Jan22278,3 400,0272.0
Jan22116,0172,8106,8Peak call22223,6
371,3278,3
call2282,6139,496,4Base call 22 202,9323,9227,4

Gas maakt een ongekende beweging!!

Vanaf zondag 19 december stuurde Gazprom geen gas meer via de Yamal leiding naar Noordwest-Europa. Er is geen reden voor aangegeven. De gasmarkten reageerden extreem gestresst op dit nieuws wat kwam op het moment dat het ook koud werd in Noordwest-Europa. De gasprijs voor levering januari 22 steeg tot boven de 180 eur/mWh. De onttrekking aan de voorraden nam fors toe: de onttrekking per dag was in Europa bijna 800 mln m3 waarvan ruim 140 mln m3 uit de Nederlandse voorraden. De gasvoorraad in Nederland is nu nog rond 5,6 mrd m3, deze is in dit tempo medio februari leeg.

De gasafname van elektriciteitscentrales is onverminderd hoog. Door het stilleggen van 6 GW aan kerncentrales in Frankrijk, is dat land nu een forse netto importeur van elektriciteit in plaats van exporteur wat in dit seizoen gebruikelijk is. In combinatie met weinig productie uit wind gaf dit sterke opwaartse druk op de prijzen. De prijs voor de februari future is veel hoger dan de rest, omdat dan in Frankrijk de grootste tekorten verwacht worden. Baseload februari handelde in Frankrijk op sommige dagen op 1000 euro/MWh!  De prijzen in Duitsland liggen redelijk in lijn met de Nederlandse prijzen. Kortom er is al maximaal naar Frankrijk verkocht.

Door de extreme stijging van de Europese gasprijzen lagen deze fors boven de prijzen op de Aziatische LNG-markt. De prijzen begonnen donderdag dan ook te dalen toen bekend werd dat er LNG schepen met vloeibaar gas vanuit Amerika naar Europa onderweg waren. De prijs van gas ligt in de VS dertien keer lager dan in Europa. Amerikaanse lng-exportterminals draaien daar op volle capaciteit of zelfs daarboven nadat zondag een recorddoorvoer werd bereikt. Vrijdag en maandag werd bekend dat er zelfs tientallen schepen onder weg zijn naar Europa om daar hun LNG gas te leveren. Ook werd bekend dat er zachte winterweer op komst is in Europa. Dit zette een ongekende daling van de gasprijs en hiermee ook de elektra prijzen in. Gas zakte van 175 eur/mWh op 22 dec naar 93 eur/mWh op 27 december.

Met name de korte wintermaanden daalden ontzettend hard. De langere termijn contracten bleven iets meer liggen, waardoor je nu de rare situatie krijgt dat de korte wintermaanden bijna net zo duur als het jaarcontract 2022 voor gas.

De EPEX prijzen zakten ook heel erg. Op 21 december werd er een gemiddelde APX prijs van 429,33 eur/mWh genoteerd met een hoogste APX prijs per uur van 630 eur/mWh. 7 dagen later op 28 december stond de gemiddelde APX prijs op 111,26 eur/mWh, met als laagste uurtarief een tarief van 37 eur/mWh. Dit is echt ongekend.

Wat een bizarre rollercoaster!!!

Vooruitblik komende weken

De situatie is zeer precair. De elektriciteitsvraag vereist veel gasinput en er is waarschijnlijk onvoldoende gas om in de vraag te voorzien. Experts zijn sceptisch dat extra LNG voldoende zal zijn om in de totale gasvraag te voorzien. En de situatie verslechtert als het koud wordt in Azië.

De Nederlandse overheid volgt de situatie tot nu passief. Wij begrijpen uit ons netwerk dat de overheid afwacht tot de markt de tekorten oplost. Maar de volumecijfers geven reden tot zorg. Het is belangrijk om een helder beeld te hebben over verwachte gasaanvoer en gasafname. We bepleiten dat marktpartijen en overheid snel tot dit beeld komen. Dan wordt duidelijk of de markt vraag en aanbod in evenwicht kan brengen of dat overheidsingrijpen nodig is om de leveringszekerheid te waarborgen.

Ieder nieuwsbericht kan zorgen voor extreme prijsdalingen, dan wel prijsstijgingen. En het is afwachten welke kant het opgaat.


Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.