Bijna één op de vijf huishoudens heeft gekozen voor een andere energieleverancier afgelopen jaar. Nog nooit wisselde zoveel consumenten van energieleverancier volgens Autoriteit Consument en Markt.

welkomstcadeau

“Kostenbesparing” wordt als belangrijkste reden aangevoerd om te switchen. Namelijk wel 71 procent van de overstappers gaf aan dat een financieel voordeel de reden was voor de overstap. Tussen april 2018 en april 2019 zijn in totaal 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens overgestapt.

Overstappen met welkomstcadeau

Naast de leveringstarieven die nu lager zijn dan eind vorig jaar zijn de overstappers ook heel gevoelig voor een welkomstcadeau. Daarbij wordt vaak niet gemeld dat de vaste leveringskosten die je per maand betaalt gestegen zijn (broekzak vestzak dus).

Als lokkertjes krijg je nu bij Essent een Philips Hue startpakket t.w.v. €200,- of als je vijf jaar klant bent krijg je €250,- terug op je rekening. Bij Nuon mag je zelf een cadeau uitkiezen tot een bedrag van €160,-. En bij Energie Direct krijg je €75,- PSV tegoed. Uit onderzoek blijkt echter dat aan deze cadeaus vaak een duur contract vastzit. Pas hier dus wel goed mee op. Uiteindelijk betaal je dubbel en dwars je eigen cadeau terug, voor niets gaat alleen de zon op zoals je weet.

Verkopen aan de deur werkt nog steeds

Verkopen aan de deur levert verschillende energiebedrijven nog steeds klanten op. Deur tot deur verkoop gebeurt zowel bij consumenten als bij bedrijven. Ons zul je echter nooit met een VanHelder shirtje bij je zien aanbellen.

Lees ook: Omgaan met klanten, dat doet VanHelder zo!

Een op de tien mensen die van leverancier is gewisseld heeft dit via de deurverkoop gedaan. Dit is wel de helft minder dan twee jaar geleden. De meeste mensen stappen nu over via vergelijksites of de website van de leverancier.

Momenteel zijn er 57 energieleveranciers waaruit je kan kiezen. Dit zijn er twee minder dan vorig jaar maar ten opzichte van vijftien jaar geleden is de keuze flink toegenomen. in 2004 had je slecht negen leveranciers.

Het oosten switcht minder

Volgens Coen de Ruiter, directeur van vergelijkingssite Independer, heeft 26 procent van de huishoudens van de oostelijke provincies sinds het vrijgeven van de markt nog niks aan hun energiecontract gedaan. Dit komt neer op zo’n twee miljoen huishoudens. Deze trouwe klanten switchen niet en worden vaak variabel doorgeleverd. Deze slapende klanten laten voornamelijk geld liggen omdat de variabele doorlever tarieven hoger zijn dan marktconforme tarieven. Vooral in Overijssel en Groningen stappen consumenten minder snel over.