Garanties van Oorsprong zijn certificaten die dienen als bewijsstuk waarmee de afkomst van de geproduceerde elektrische energie kan aangetoond worden. Er heerst veel onduidelijkheid over deze Garanties van Oorsprong, dus VanHelder legt het je uit.

groene stroom

In Nederland werkt de levering van groene elektriciteit middels het inkopen van certificaten, zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO’s). Dit systeem is wezenlijk niets anders dan een boekhoudkundige verrekening van energie die door een duurzame energiebron op het net wordt gezet en welke partij deze geproduceerde GvO’s heeft gekocht. Als voorbeeld kun je een windmolen nemen bij je in de buurt, deze windmolen produceert voor elke MWh een certificaat met een uniek nummer. De productie van deze certificaten wordt door een Nederlandse overheidspartij beheert CertiQ. Op het platform van CertiQ worden GvO’s geadministreerd, gekocht en verkocht. VanHelder boekt elke maand de gekochte GvO’s af, deze zijn daarna niet meer verhandelbaar. Wij boeken elke maand het aantal GvO’s af dat gelijk staat aan het volume wat wij aan onze klanten hebben geleverd.

Duidelijk toch…

Hoe zit dat dan?

Echter, is het belangrijk om te begrijpen hoe het echt zit. Zo krijg je namelijk nooit direct de elektriciteit uit de door jou gemaakte keuze, of op basis van het marketingverhaal van je leverancier. De energie die je krijgt, is de energie die het dichte bij jouw meterkast aanwezig is op het moment dat je elektriciteit afneemt. Met andere woorden, als je buren met zonnepanelen op een zonnige dag niet thuis zijn en jij stroom verbruikt, dan is de kans heel groot dat de stroom opgewekt uit de zonnepanelen van de buren bij jouw uit de muur komt. Dit staat wel geheel los van het contract wat je hebt met de energieleverancier.

Bestaat groene elektriciteit via een leverancier dan niet…..? Zeker wel, alleen zal het dus altijd middels een boekhoudkundige verrekening plaatsvinden in de vorm van GvO’s.

Wat vinden wij hiervan?

In onze optiek is de methodiek van de GvO’s dus niet veel anders dan een extra stimulans aan de producenten van groene stroom. Is dat dan goed of slecht?

Dat is op zich niet goed of fout, alleen dien je wel te begrijpen dat jij (en elke Nederlander met een aansluiting op het elektriciteitsnet) sowieso al een flinke bijdrage levert aan de ontwikkeling van groene stroom initiatieven…. Hoe dan? Omdat jij als verbruiker in Nederland middels een Opslag Duurzame Energie (ODE), dit zit in de energiebelasting, elke maand al behoorlijk bijdraagt.

Wij als energieleverancier moeten bij jou als klant ODE in rekening brengen en deze afdragen aan de belastingdienst. Dit doen we elke maand. De Nederlandse overheid gebruikt deze gelden om middels subsidies (SDE) groene stroom/gas initiatieven te stimuleren. Met het kopen van GvO’s betaal je dus naast jouw maandelijkse bijdragen van ODE nog eens extra voor groene stroom middels de extra kosten van een GVO. Wij bij Vanhelder vinden dit dubbel en daarom bieden wij je de keus om te extra vergroenen middels GvO’s of niet. Helder toch? Overigens vinden we de uitleg van Lubach helder! Kijk snel het filmpje om het nog beter te begrijpen!

Wil je nu direct ook groene stroom?

Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder.