Vanaf 1 januari 2019 ben je verplicht jouw energiebesparende maatregelen in te dienen als je onder het bereik van het Activiteitenbesluit wet Milieubeheer valt en je meer verbruikt dan 50.000 kWh/25.000 m3. Hiervoor heb je tot uiterlijk 1 juli 2019 de tijd. 

energie besparen

Bedrijven worden vanaf 2019 verplicht te melden of zij voldoen aan de energiebesparingsverplichting. Deze nieuwe regeling (artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit) stelt dat een bedrijf dat meer dan 50.000 kilowatt uur aan elektriciteit en/of 25.000 kubieke meter gas verbruikt, energiebesparende maatregelen moet treffen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. De erkende maatregelen die u kunt treffen zijn hier bepaald.

Enkele voorbeelden

  • Besparing op ruimte- en buitenverlichting;
  • Isoleren van spouwmuren;
  • Aanpassingen op ruimteventilatie;
  • In werking hebben van een stookinstallatie;
  • Besparende informatie- en communicatie apparaten aanschaffen;
  • Isolatie om leidingen.

De complete lijst, gefilterd per sector, kunt u vinden op de site van Rijkswaterstaat.
Indien je andere, minimaal gelijkwaardige, energiebesparende maatregelen wilt treffen kan je hier gemotiveerd van afwijken.

Ons advies

VanHelder raadt je aan om op korte termijn met deze besparende maatregelen en verplichting aan de slag te gaan. Bedrijven die zich namelijk niet aanmelden, kunnen eerder een bezoek verwachten van een inspecteur. Inzicht in jouw verbruik is hierbij noodzakelijk, onze partners van Energiemeetbedrijf2020 helpen je hier graag bij.
Heb je vragen over de energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Wessel. Hij is specialist op het gebied van energiebesparing en kan je verder helpen.