Nederland is druk bezig met verduurzamen en dat is hard nodig. Volgens ons klimaat akkoord moet in 2030 onze CO2 -uitstoot met 49% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Er moeten dingen gaan veranderen en daar dragen wij graag aan bij. Wij kondigden al aan dat wij ons meer willen inzetten voor duurzaamheid en wij willen jou daarmee helpen.

5 Tips voor een energieneutraal kantoor

Vanaf 2023 is het verplicht dat een kantoor beschikt over een energielabel C. In 2030 zal het pand zelfs energielabel A horen te hebben. Door deze maatregelen streeft de overheid naar CO2-neutrale kantoorpanden in 2050.

Lees ook: Helderheid over de energiebesparing wet- en regelgeving.

1. Breng de energieprestaties in kaart en optimaliseer dit waar het kan

Weet jij eigenlijk wel waar je energie voor gebruikt wordt? Door inzicht te krijgen in je energieprestaties is het mogelijk en makkelijker om te verduurzamen en zie je waar je energiebesparingen kunt realiseren. Door het beantwoorden van de volgende vragen kun je hier een begin mee maken:

  • Hoeveel energie verbruik ik terwijl dit niet nodig is? (Bv. op de momenten dat er niemand aanwezig is.)
  • Waar en waneer doen zich pieken in het verbruik voor?
  • Wat is het verbruik van de warmte- en koelingsinstallaties? Zijn ze wel goed afgesteld?
  • Hoe is jouw verbruik ten opzichte van branchegenoten?

In ons nieuwe klantportaal, dat 1 september live gaat, wordt dit heel makkelijk inzichtelijk. Wij zullen namelijk energiebesparingsrapporten beschikbaar stellen waarbij we ook je CO2-footprint tonen.

2. Wek zelf energie op met zonnepanelen

Een duurzaam bedrijf werkt op groene stroom en wat is er nu duurzamer dan deze stroom zelf op te wekken? In Nederland zijn er heel veel panden die geschikt zijn voor zonnepanelen. De kans is dus heel groot dat jouw bedrijfspand hier ook geschikt voor is. Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn er verschillende ondernemersregelingen. Zo kan je ze nog voordeliger krijgen.

Wil je meer weten over zonnepanelen op je bedrijf? Onze adviseurs denken graag met je mee dus bel ons voor een geheel vrijblijvend advies.

3. Maak gebruik van lokale warmte bronnen

Bij fabrieken komt veel warmte vrij, omdat het zonde is om deze warmte niet te benutten heeft men hier stadswarmte voor bedacht. Warm water wordt naar een centraal punt gebracht en vervolgens verdeeld naar de huizen en bedrijven om het daar te verwarmen. Het koude water gaat vervolgens terug naar het verdeelstation. Momenteel is dit slechts voor enkele steden beschikbaar waarbij de distributie van warmte middels zo’n net in handen is van een aanbieder. Nuon en Eneco zijn de enige bedrijven die warmte aanbieden in een paar steden. Dit zorgt ervoor dat zij kunnen vragen wat ze willen, concurrentie is namelijk niet mogelijk. Het is wel een stuk duurzamer maar niet goedkoop.

Wil jij wel dat jouw bedrijf op stadswarmte verwarmt wordt? Dat is mogelijk indien je gevestigd bent in bepaalde gebieden van Utrecht, Almere, Amsterdam, Arnhem, Ede, Leiden, Lelystad, Nijmegen of Rotterdam.

4. Elektrisch wagenpark

Dat benzine auto’s veel CO2 uitstoten dat weten we ondertussen wel. Een beter idee zou daarom een elektrisch wagenpark zijn. Hier zitten zowel voor jezelf als de werknemer voordelen aan. Zo betaalt de werknemer minder bijtelling per maand (er geldt slechts 4% bijtelling op elektrische auto’s in plaats van 22%) en betaalt de werkgever minder per kilometer (benzine kost 13 cent per kilometer en elektra 4 cent per kilometer). Dat is dus een win-win voor beiden.

Natuurlijk komt hier wel een investering bij kijken. Het ligt aan het budget dat je toekent aan je werknemers, maar over het algemeen is een elektrische auto duurder dan een benzineauto. Daarnaast heb je nog de aanschaf van de palen zodat ze kunnen laden, hierbij moet je denken aan 0,7 palen per auto. De onderhoudskosten worden er per auto wel minder op. Een elektromotor heeft minder onderhoud nodig en daarnaast is het onderhoud makkelijker omdat de motor maar bestaat uit 3 bewegende onderdelen in plaats van 113. Dat maakt het voor de monteur een stuk makkelijker.

Vanaf 2020 is het zelfs verplicht om bij een gerenoveerd pand een minimum aan laadpalen te hebben staan. Per 10 parkeerplekken moet er één laadpaal beschikbaar staan. Deze wetswijziging helpt u al een stukje op weg naar een elektrisch wagenpark, een investering in laadpalen zal namelijk toch moeten plaatsvinden.

5. Duurzaam opgewekte energie opslaan

Heel makkelijk gaat het op dit moment nog niet, maar het gaat eraan komen. Door jezelf opgewekte elektriciteit opslaan die niet is verbruikt. Als je stroom opwekt middels je zonnepanelen en dit niet kan opslaan en er voldoende stroom beschikbaar is dan lever je deze nu terug aan het net. Vanuit financieel oogpunt is dit niet interessant.

Het zal niet lang meer duren voordat er batterijen beschikbaar komen om je opgewekte elektriciteit op te slaan. Voor de consumentenmarkt is dit al realiteit, voor de zakelijke markt zal dit wat langer op zich laten wachten omdat het daarbij gaat om grotere opslagmediums.

Wij denken graag met je mee

Zoals je van ons bent gewent helpen wij je graag met alles. Wil jij onze hulp met het verduurzamen en vergroenen van jouw bedrijf? Bel ons dan snel en dan helpen wij je graag met onze expertise.