De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

Op de APX beurs was er sprake van een prijsstijging. Dit werd door het veel te warme weer veroorzaakt, want mensen, en dus ook jij en ik, hadden meer behoefde aan de airco. Daarnaast was er ook weinig wind, waardoor de windmolens niet veel konden opwekken. Ook in Frankrijk was het extreem warm en daarom zijn er zelfs centrales uitgezet. Het rivierwater van de Rhone en de Garonne was zo warm dat de centrales niet meer konden afkoelen. Omdat er ook geen neerslag is, raken de stuwmeren leger waardoor er ook minder opwek mogelijk is.

Op de TTF-beurs is er sprake van een stijging die wordt veroorzaakt door het volgen van de grondstoffen. De steenkoolprijs was redelijk stabiel, maar die van emissierechten is gestegen, ook hadden het warme weer en de grotere vraag van gascentrales effect op de prijsstijging. De angst van de hete rivieren in Frankrijk zorgt ervoor dat de prijs van frontmaand augustus toeneemt. Als we de weersvoorspellingen moeten geloven slaat het weer volgende week om, het wordt koeler, maar boven de 20 graden en er komt veel neerslag, lees heel de week gaat het regenen. Deze voorspellingen zorgden voor een daling in de gasprijs. Vanaf 30 juli komt de Nordstream pijpleiding weer beschikbaar en kan er weer Russisch gas naar ons vervoerd worden.

Op de lange termijnmarkt voor gas en elektra is weinig bijzonders gebeurd. De prijzen stabiel gebleven doordat de grondstofprijzen ook redelijk stabiel waren en deze gevolgd worden.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas verwachten wij stabiele prijzen. De prijs stijgt niet meer zo hard als het deed aan het begin van de maand. De kans op een daling is klein wegens de grote vraag door het hete weer, de hete rivieren in Frankrijk en omdat er minder LNG-aanvoer is. De kans op een stijging is niet groot omdat de Nordstream pijpleiding dinsdag weer beschikbaar komt. Hiernaast is de vraag naar gas om de opslag te vullen ook gering omdat de opslag al voor 83% vol zit.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn gasprijs verwachten wij stabiele prijzen. Afgelopen week bewoog de prijs in een smal bandje met de olieprijs mee. Naar verwachting zal de gasprijs dit blijven doen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting een daling krijgen. Volgende week wordt het warm maar een stuk minder warm als deze week, hiernaast zal er weinig wind zijn maar wel heel veel regen. Er is wat onzekerheid uit Frankrijk, daar wordt 70% van de energie opwerkt vanuit een kerncentrale. Momenteel staan er al een paar centrales uit wegens koelingsproblemen door de warme rivieren. De kans op een daling van de prijs is groot omdat het een stuk koeler wordt en er daarom minder vraag naar de airco zal zijn.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt voor elektra weten wij niet zo goed wat er gaat gebeuren. De grondstofprijzen bewogen flink en elektra zal dit blijven volgen. De prijsstijging van grondstofkosten die aan het begin van de week plaatsvond zal afnemen, maar hoe snel dit zal gaan is onduidelijk. Dit komt omdat we niet weten of de hitte wegblijft, hoe het is met de beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk, de opwerk van hydropower en de ontwikkelingen van de geopolitieke spanningen die spelen.