De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

Op de APX beurs was er sprake van een prijsstijging. De Duitse minister van Energie heeft enkele uitspraken gedaan over het op termijn stoppen met de opwekking van elektra door middel van kolen. De prijs steeg verder door gebrek aan zon en wind, maar in de tweede helft van de week daalde de prijs weer vanwege een toename in de opwekking van zon en wind energie.

Op de TTF-beurs is er sprake van een daling van de gasprijs ondanks dat er meer vraag naar gas was door de hoge kolenprijs. De gasvoorraden zitten voor 83% vol en blijft elke week maar toenemen. Ze zitten nu al een stuk voller dan de afgelopen jaren rond deze tijd gebruikelijk was.

Aan het begin van de week zijn de termijn prijzen zeer hard gestegen, dit veranderde echter halverwege de week in een daling, maar dat mocht ook wel na de forse prijsstijging van vorige week. De prijs van CO2 emissierechten bereikte eerder deze week een absoluut hoogtepunt, en dit deed de prijs van elektra stijgen omdat dit een grondstof is voor de productie van elektra. Hiernaast is de prijs van gas ook hard gestegen. Zowel de prijsstijging van CO2 emissierechten als van gas is in de loop van de week omgezet in een daling. De elektraprijs daalde niet mee door een lichte stijging van de kolenprijs wat een reactie was op de CO2-emissierechten stijging. De gasprijs bereikte zelfs het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas verwachten wij stabiele prijzen. Er wordt onderhoud gepleegd aan de Nordstream pijpleiding die tussen Duitsland en Rusland ligt. In de zomer is de vraag naar gas lager en gezien de hitte die gaat komen, zal een prijsstijging naar verwachting uitblijven.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn gasprijs weten we niet goed wat we volgende week kunnen verwachten, maar het volatiele beeld dat we deze week zagen zou best nog eens in de markt kunnen blijven.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting een lichte daling krijgen. Komende week wordt het warm dus zullen de temperaturen boven gemiddeld liggen waardoor er meer vraag naar elektra is voor koeling. Dit effect wordt echter opgeheven doordat de vakantieperiode aangebroken is en het rustiger is bij bedrijven waardoor de vraag naar elektra zal dalen.

Lange termijnprijzen

Wij verwachten voor de lange termijn elektra schommelende prijzen. De prijzen zullen de grondstofprijzen blijven volgen. Wij weten niet wat de grondstofprijzen gaan doen in de komende week, dus weten we ook niet wat er met de elektra prijzen zal gebeuren. De grondstofprijzen die een grote invloed kunnen uitoefenen op de prijs van elektra zijn zowel de CO2 emissierechten als de gasprijs als de steenkoolprijs.