De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

Op de TTF-beurs is sprake van een stijging van de gasprijs door het lopende en startende onderhoud aan centrales en de afgenomen LNG aanvoer. Hierdoor kochten handelaren meer in en de vraag steeg nog meer door toegenomen exportvraag en vraag van gascentrales omdat er relatief weinig opwek van elektra uit wind was. De gasprijs voor de maand augustus bewoog flink. Aan de aanbod kant zagen we aanvoerproblemen omdat er een gasopwekfabriek in Noorwegen in onderhoud is en de Nordstream vanuit Rusland gaat de laatste twee weken van juli in onderhoud. Tot slot dreven opgelopen grondstofprijzen de prijs verder op.

Op de APX beurs was spraken van een prijsstijging. Dit werd veroorzaakt door een tekort/gebrek aan wind in Europa. De hitte in Frankrijk zorgt voor onrust, de temperatuur van de rivieren steeg verder naar 25 à 26 graden. Als dit oploopt tot 28 graden vormt dit een risico voor de koelsystemen van de centrales.

De onverwachts hard stijgende grondstofprijzen zorgden voor een stijging van de lange termijnprijzen. De olieprijs is verder gestegen door de spanningen rondom Iran, de start van het orkaanseizoen en de gedaalde voorraden in Amerika en de lagere OPEC productie. Hiernaast stegen de prijzen mee met de prijsstijging van steenkool en emissierechten en door speculatie op de markten.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas verwachten wij stabiele prijzen. De prijsstijging die er deze week was kan worden toegeschreven aan het gedrag van de handelaren die het zekere voor het onzekere namen. De onzekerheid houdt aan door het onderhoud en de stagnerende LNG-aanvoer. Hierdoor kon geprofiteerd worden van de lagere prijzen. aar verwachting waren de bewegingen in de prijs van tijdelijke aard. Voor de zomer wordt een lage vraag verwacht, de gasopslagen zitten bijna vol en de LNG-schepen komen naar verwachting weer onze kant op.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn gasprijs weten wij niet zo goed wat we kunnen verwachten. De stijging van afgelopen week kwam door de daling van de week ervoor. Dit komt omdat de grondstofprijzen gevolgd werden. De geopolitieke spanningen tussen Iran de Amerika en de speculatie oefenden meer invloed uit op de prijzen dan de neerwaardse drijvers; stagnerende economische groei en de ruime voorraden.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. De prijzen stegen aan het begin van de week voornamelijk doordat er minder duurzame productie was. Volgende week wordt het volgens de weersvoorspellingen wat koeler dan verwacht en zal er weinig wind zijn. In Frankrijk is het weer stukken warmer, maar zal het rivierwater naar verwachting niet stijgen tot 28 graden. Er is dus geen reden tot paniek voor komende week voor de koeling van centrales.

Lange termijnprijzen

Wij verwachten voor de lange termijn elektra stabiele prijzen. De prijzen zullen de grondstofprijzen blijven volgen. Wij weten niet wat de grondstofprijzen gaan doen komende week. Het is daarom ook niet te zeggen wat er met de elektra prijzen zal gebeuren. Wij verwachten geen hevige schommelingen in de prijs, maar juist redelijk stabiele prijzen.