De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas flink gedaald. De prijs heeft zelfs het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar bereik. En daarmee zakte het zelfs door de bodem van 10 etc/m3. De hitte van deze week zorgde voor een minimale vraag en het aanbod was wel erg hoog. Dit kwam door het einde van onderhoud en de hoeveelheid LNG schepen. Er is voldoende gas in de opslagen, ze zitten nu voor 75% vol. Dat is al weer 6% meer dan twee weken geleden.

Op de APX beurs was sprake van een daling ondanks de vraag naar verkoeling, dit kwam wegens de grote hoeveelheid zon en wind die beschikbaar was. Hiernaast zorgde de lage gasprijs ervoor dat de gascentrales bleven draaien. Echter is er wel een kleine angst dat er koelwater problemen ontstaan als dit warme weer wat langer vol houdt, een probleem dat zich vaker voordoet in zomers.

De lange termijnprijzen zijn gestegen. Dit komt omdat zij de prijs van de grondstoffen hebben gevolgd. De prijs van ollie is gestegen als gevolg van de spanningen die heersen tussen de VS en Iran. Hiernaast zijn de prijzen van steenkool en emissierechten gestegen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. De aanvoer van gas zal goed blijven, maar de temperatuur zal terug zakken naar wat gebruikelijk is. Vanaf 1 juli zal de import van Engels gas beschikbaar komen via de BBL-pijp die tussen Bacton en Balgzand ligt. Momenteel is dit alleen nog mogelijk voor export naar Engeland. Het prijsverschil tussen Nederland en Engeland is erg laag. Naar verwachting zal er pas gebruik gemaakt worden van de pijpleiding in de winter. De prijzen zijn nu al zo laag, dat de vraag speelt of het nog wel lager kan worden.

Lange termijnprijzen

De lange termijn gas prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. Alleen een escalatie van de spanningen in het midden oosten en de handelsbesprekingen tussen China en de VS op de G20-top eind deze maand in Japan kunnen zorgen voor de nodige beweging op de markt.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. Het weer zal wat wisselvalliger zijn, maar wel met voldoende wind. De kans op een prijsstijging is hierdoor niet zo groot. In Zuid-Europa zal het weliswaar een stuk warmer worden. Het gevolg hiervan is dat de kans op een koelwatersysteem dat er mee stopt stijgt en dat kan ook zijn effect hebben op de Nederlandse APX markt.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De grondstofprijzen zijn weliswaar gestegen, maar we zien hier geen stijgende trend in.