De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas vlak gebleven. De prijzen zijn lager dan in kwartaal 3. Dit is er gunstig voor het bijvullen van de gasopslagen, momenteel zit de gasopslag zelfs voor boven de 70% vol.

Op de APX beurs was sprake van een daling. Dit komt door de toename van duurzame productie, hydropower (voornamelijk door de hoeveelheid regen die de afgelopen week is gevallen) en ook kernenergie van de buurlanden. De lage steenkoolprijs en de stabiele emissierechten zorgen ervoor dat de kolencentrales weer rendabel geworden zijn. Zij waren verliesgevend, maar de lage kosten maken het voor kolencentrales weer interessant om te gaan produceren. Als dit doorzet, zullen de kolencentrales weer meer gaan draaien.

Op de lange termijnmarkt is er veel gebeurd en blijft de spanning aanhouden. De onrust na de aanval op de tankers in de Golf van Oman op donderdag 13 juni is verdwenen, maar er is nu drone spanning voor in de plaats gekomen. Donald Trump kondigde in een tweet aan dat er gesproken zal worden tussen de VS en China over het handelsconflict op de G20-top volgende week. Dit zorgde voor een korte stijging van de olieprijs.


Momenteel hebben we een afgezwakte economische groei doordat er minder vraag is naar grondstoffen. Dit zorgt ervoor dat de voorraden groter worden en dit heeft een groter effect op de prijs dan de geopolitieke spanningen.

Op het laatste moment heeft Trump een militaire aanval op Iran afgeblazen. Het is onduidelijk waarom hij dit heeft gedaan en daarnaast weten we ook niet wat er nu gaat gebeuren. De spanningen tussen Iran en de VS zijn hoog opgelopen. De VS geeft Iran namelijk de schuld van de aanval op de olietankers bij de Golf van Oman. In reactie hierop heeft Iran een 130 miljoen dollar kostende drone van de VS neergeschoten die boven Iraans grondgebied vloog. Dit zorgde voor een reactie van Trump, die enkele raketopslagplaatsen wilde vernietigen, maar hier is op het laatste moment vanaf gezien. Als gevolg van deze onrust steeg de prijs van olie met 3,8% en volgde de gasprijs met 1,8%. – bron NU.nl

De lange termijnprijs van elektra zit net onder de prijs van vorige week. Dit komt omdat de steenkoolprijs is gedaald en bij de emissierechten was weinig beweging.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. De LNG aanvoer blijft goed, dat zorgt voor een groot prijsverschil tussen kwartaal 3 en 4 van 2019. Op 23 juni komt Entrypoint Emden weer in gebruik na het onderhoud, voor de import van Noors gas. Dit zorgt voor een groter aanbod van gas, wat naar verwachting de gasvoorraden in zal gaan. Wij verwachten hierdoor geen schokkende bewegingen. De prijzen zijn al laag en er is geen grote daalruimte meer.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting onzeker. Wij weten niet wat er gaat gebeuren tussen de VS en Iran en zou ervoor kunnen zorgen dat de lange termijn prijs van olie onzeker is, wat gevolgen heeft op de gasprijs. Volgende week staat er een G20-top overleg geplant, waar China en de VS zullen praten over hun handelsconflict. Op het moment dat zij hieruit komen, zal er meer beweging zijn in de gasprijs.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting onzeker worden. Dit heeft te maken met het heerlijke zomerse weer wat er aan gaat komen, maar het zal Nederland niet zijn als dit niet gepaard gaat met enkele onweersbuien. Er zal meer duurzame productie zijn en tegelijkertijd zal er meer vraag door stijgend airco gebruik zijn. Er is een grote kans op verschillen tussen de dagen en kans op onrust in de onbalans door regen en wind, dat is namelijk lastig te voorspellen met zulk warm weer.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De steenkoolprijs neigt verder omlaag te gaan. De lage Europese vraag zorgt voor grote voorraden, de vraag is momenteel zo laag wegens de plannen om de kolencentrales de komende jaren te gaan sluiten.