De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas van dalend in het begin van de week overgegaan in een stijging. Dit komt door de wisselende temperatuur, wind en aanvoerfluctuaties. Dit zorgde ervoor dat de markt beweeglijk was.Omdat de prijs van daggas in het begin van de week lager was dan de prijs van gas van de frontmaanden werd er aardig ingekocht en zijn onder andere de de gasopslagen extra bijgevuld. Deze zitten nu voor 69% vol.

Op de APX beurs was veel beweging. De oorzaak hiervan is het wisselende weer en de technische storing op vrijdag 7 juni. De marktkoppeling was weggevallen en dat zorgde voor uitstel van de veiling. Hierdoor was de prijs zaterdag middag laag.

Op de lange termijn zien we een stijging van de prijzen door de hoge grondstofprijzen. In het begin van de week was er een correctie omlaag en dit veranderde in een correctie omhoog. De aanval op de olietankers in Oman op 13 juni zorgde voor een flinke stijging van de olieprijs. Handelaren zijn ongerust over de veiligheid van olietankers in deze drukke vaarroute. Hiernaast is de prijs van steenkool en emissierechten gestegen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. De weersvoorspellingen zien er gunstig uit en de aanvoer is goed. Het enige onzekere is de nerveuze markt na de aanval op Oman.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De olieprijs is onzeker door de aanval op Oman, maar de lange termijn olieprijzen lijken neerwaarts gericht.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. De prijs is laag en het weer zal minder wisselvallig zijn met temperaturen rond normaal.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De G20 top die eind deze maand plaats vindt in Japan kan voor beweging in de prijs zorgen als Amerika en China hun handelsconflict oplossen.