De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

Terugblik op afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas gedaald wegens het einde van het Noorse onderhoud, de goede LNG-aanvoer en het milde weer. Er kon weinig gas worden bijgevuld, maar dat is geen probleem geweest. De gasopslagen liggen voor 59% vol en het vulseizoen duurt nog vier maanden. De oplopende prijzen van steenkool en de CO2-emissierechten zorgden wel voor een remmend effect op de daling.

Op de APX-beurs is de elektriciteitsprijs aan het schommelen geweest, de oorzaak hiervan was de wisselende beschikbaarheid van zon en wind.

De lange termijn prijzen volgen de grondstofprijzen. De emissierechten zijn zoals gezegd gestegen. De olieprijzen zijn gestegen naar aanleiding van een vergadering van de OPEC producerende landen. De prijs zakte wel weer na deze vergadering, voornamelijk wegens het handelsconflict tussen China en de VS, hierdoor is er minder vraag vanuit China en dat zorgt voor een prijsdaling. Daarnaast zijn de voorraden in de VS ook groter dan er gedacht werd.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. Er is meer beschikbaarheid door het einde aan het Noorse onderhoud. Het weer is wel wisselvallig, maar wel met een voor deze tijd normale temperatuur. Als er overaanbod is, dan kan dit worden opgeslagen in de gasopslagen en dat zorgt voor een evenwicht in de prijzen.

Lange termijnprijzen

Voor het lange termijn verwachten wij ook stabiele prijzen. Het oplopende handelsconflict tussen China en de VS zouden de prijzen kunnen beïnvloeden, maar hier kunnen wij niks met zekerheid over zeggen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. Het weer zorgt voor een beperkte vraag van elektra. Het zal te warm zijn om de verwarming nog aan te moeten doen en te koud voor de airco.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De prijs zal de grondstofprijzen volgen en momenteel blijven deze binnen de bandbreedte bewegen.