De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

Marktupdate

Terugblik op afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas gedaald wegens de ruime LNG aanvoer. De gasvoorraden zijn bijna niet bijgevuld. Ze blijven goed gevuld en daarnaast waren de prijzen om de voorraden te vullen aan de hoge kant, waardoor het niet voordelig was.

Op de APX-beurs is de elektriciteitsprijs aan het schommelen geweest, wind is hier de oorzaak van geweest. Er was meer vraag naar elektra maar doordat er meer productie was van hydropower en er meer beschikbare kernenergie, hierdoor vond geen duidelijke stijging plaats

De lange termijn prijzen zijn gedaald ten opzichte van het niveau van vorige week, maar elektra stijgt weer in prijs. Elektra volgde deze week voornamelijk de grondstofprijzen. De steenkoolprijs en de emissierechten zijn binnen de bandbreedte licht gedaald waarbij de olieprijs stabiel bleef.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. De kans op een daling is groter dan de kans op een stijging. Dit komt omdat er voldoende aanvoer van LNG en het Noorse gas blijft.

Lange termijnprijzen

Voor het lange termijn verwachten wij ook stabiele prijzen. Er is weinig wat we prijs zou kunnen beïnvloeden, alleen moeten we rekening houden met ontwikkelingen betreft het heropgelaaide handelsconflict tussen China en de VS.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. Het zal meer regenen in onze buurlanden en daardoor is er meer hydropower beschikbaar. Ook zal er komende week bij ons meer bewolking en regen zijn, de tempraturen zijn gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel. De prijs zal de grondstofprijzen volgen en momenteel blijven deze binnen de bandbreedte bewegen.