De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

Marktupdate week 15

Terugblik op afgelopen week

Afgelopen week was het zeer hectisch op de energiemarkt.

De TTF-dagprijzen stegen. Dit kwam omdat de Noorse aanvoer daalde met 50%, daarnaast stegen de kolen- en CO2-emissierecht prijzen en was het ook nog koud. Tot slot zagen enkele handelaren de prijsstijging aankomen en namen positie in.

Ook de APX prijzen stegen mee, maar wel minder fors dan op de termijnmarkt. Het koude weer, de hoge TTF-dagprijs en de hoge steenkool prijs zorgden hiervoor. Er was veel wind opwek in Duitsland die stabiel aanhield en er was meer Franse kernenergie beschikbaar, dit zorgde dat de stijging iets geremd werd.

Op de lange termijn prijzen is ook veel gebeurd. De stijgende prijzen van olie, steenkool en CO2-emissierechten zorgden voor een stijging van elektra. Er heerst in de wereld veel onrust dat zorgde voor verschillende prijsstijgingen.

In Libië heerst politieke onrust door een militair conflict tussen de twee overheden. Het OPEC+ kartel kondigde een vermindering van het aanbod aan en de Amerikaanse overheid bekrachtigde sancties tegen Iran en Venezuela. Hierdoor steeg de olieprijs. China kampt nog steeds met een grote vraag naar steenkool, waardoor de prijzen stegen en tot slot komen we aan bij de CO2-emissierechten en daar gaan we weer, die steeg wegens de Brexit… dit keer wegens de kans op uitstel.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De TTF-dagprijs blijft onzeker, we verwachten dat de onrust aanhoudt. Vooral omdat de grondstofprijzen en dan voornamelijk die van kolen en CO2-emissierechten erg bewegelijk zijn op dit moment. De LNG aanvoer zal de komende week goed blijven en de gasopslagen zijn voor de helft gevuld, daarnaast krijgen wij volgende week te maken met temperaturen die hoger zijn wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

Lange termijn

Voor het lange termijn verwachten wij ook een onzeker beeld. De olieprijzen stegen door onder andere onrust in Libië en alles wat we al eerder verteld hebben. Rusland maakte bekend dat er mogelijk een olie productieverhoging zal plaatsvinden. Gezien het feit dat olie en gas complementair aan elkaar zijn heeft de olieprijs ook effect op de gasprijs. Hierbij geldt hoe hoger de prijs van olie hoe sneller er naar gas als substituut wordt gekeken.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de APX’ers verwachten wij een stabiele markt. De gunstige temperaturen die wij volgende week gaan zien zullen zorgen voor wat meer beweging in de prijzen . Hiernaast zorgt het droge weer voor minder Noorse export van hydro-power, maar omdat wij een goede back-up aan centrales hebben, zal het effect hiervan beperkt blijven.

Lange termijn

Ook dit is onzeker, de grondstofprijzen bewegen flink en de elektra prijzen volgen de grondstofprijzen. Door meer vraag uit China stijgen de steenkoolprijzen. Daarnaast verwachten we een beweeglijke CO2-markt. De rust omtrent de Brexit is nog steeds niet toegekeerd nu deze opnieuw is uitgesteld tot 31 oktober 2019…wordt vervolgd.