Het laatste nieuws van vandaag bericht ons dat de Belastingdienst het niet voor elkaar krijgt om de energierekening te verlagen. Wij denken daar toch net even heel iets anders over.

belasting

“De energiebelasting voor burgers kan dit jaar niet omlaag. Het is voor de Belastingdienst onuitvoerbaar”. Aldus minister Wiebes tijdens het debat over het aangepaste klimaatakkoord schrijft de NOS.

Lees ook: Het klimaatakkoord 2019, zonder akkoord

Wij denken hier anders over!

Ja we vallen maar direct met de deur in huis, wij vinden dit dus gewoon onzin. Het slaat nergens op dat het niet mogelijk zou zijn.

Wat is energiebelasting?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is energiebelasting? Energiebelasting is belasting die geheven wordt over je energieverbruik. Ja dat is de simpele uitleg, maar we zullen het even beter doen. Op dit moment bestaat energiebelasting uit twee componenten; Opslag Duurzame Energie (hierna: ODE) en Energiebelasting (hierna: EB).

De EB die de overheid ontvangt is een reguliere belasting die wordt gegeven op ons energieverbruik. De inkomsten die de overheid ontvangt uit ODE worden besteed aan subsidies voor duurzame energie projecten (hierna SDE). Nu blijkt dat de inkomsten en uitgaven van dit belastingpotje onoverzichtelijk zijn en niet vrij in te zien zijn. Het is dus een raadsel wat er met dit geld gebeurt. Beide belastingcomponenten zijn middels een progressief tarief verdeeld in schijven. Dit mag je nu weer vergeten, wij zorgen namelijk voor al onze klanten dat deze belastingen worden betaald aan de Belastingdienst zoals te zien is op je factuur.

“Elk jaar een verhoging”

Op 1 januari wijzigen jaarlijks deze tarieven op basis van wat op Prinsjesdag is besproken. Hier hoor je doorgaans maar weinig van in de media. Deze belasting is namelijk een stuk minder zichtbaar dan bijvoorbeeld de btw-verhoging van 1 januari jl. Dit jaar was een uitzondering hierop, de verhoging van de energiebelasting werd door de media terecht opgepikt omdat deze tarieven extreem zijn gestegen.

Lees ook: Energiekosten 2019 voor de zakelijke klant ook hoger

Voor ons, als energiebedrijf, is het aanpassen van de belastingtarieven niet zo vreselijk veel werk. Dat kost ons gelukkig geen maanden maar twee weken. Wij zijn daarom ook van mening dat de een aanpassing van deze tarieven prima op elk moment van het jaar aangepast kan worden, indien nodig zelfs met terugwerkende kracht. Het is voor ons namelijk echt niet zoveel moeite.

In het kort hoe het werkt

Alle kleinverbruikaansluitingen ontvangen twaalf keer per jaar een voorschot en in de 13e maand komt er een jaarrekening. Een voorschot is zoals het woord al een beetje zegt een spaarsysteem waarin je een bedrag overmaakt aan je leverancier. In de jaarrekening wordt vervolgens op basis van jouw jaargebruik over het hele jaar berekend hoeveel er betaald moet worden voor de levering van energie, meterhuur en belastingen. Elke euro die teveel is betaald wordt verrekend met het eerste voorschot van het volgende jaar.

Wat is de reden dat de energiebelasting niet kan worden aangepast?

Wij hebben werkelijk waar geen idee waarom dit niet zou kunnen. Het lijkt er op dat de belastingdienst dit niet aan kan. Wij hebben natuurlijk geen zicht op de werkzaamheden die de belastingdienst moet verrichten om een tariefswijziging door te voeren. Desalniettemin zien wij geen reden waarom de energiebelasting niet in het midden van het jaar gewijzigd kan worden, feitelijk gezien is het namelijk niks anders dan een wijziging aan het begin van het jaar.

Ook wat de aangifte van de energiebelasting betreft zien wij geen extreem complex gebeuren. Het kost ons tijd maar die hebben we er graag voor over. Het enige dat wij nu graag tegen minister Wiebes willen zeggen is dat het voor ons geen probleem is om de tarieven aan te passen. Liever gisteren nog dan vandaag. Wij zouden het fijn vinden om onze klanten eens te mogen melden dat de energiebelastingtarieven niet verhoogd worden maar voor de verandering eens verlaagd worden. Zucht..