De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik

In de afgelopen week zijn de gasprijzen op de Europese markt met 7,5% gestegen, voornamelijk door hittegolven in Azië en Europa. Deze extreme weersomstandigheden hebben geleid tot een verhoogde vraag naar gas, waardoor de prijzen van vloeibaar aardgas (LNG) in Azië zijn gestegen. Hierdoor kiezen LNG-leveranciers er steeds vaker voor om hun schepen naar Azië te sturen.

Ondertussen heeft de Franse netwerkbeheerder RTE aangekondigd dat er in Frankrijk van eind juli tot halverwege oktober veel elektriciteit wordt opgewekt. Vanwege de lage binnenlandse stroomconsumptie zal Frankrijk naar verwachting aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit exporteren naar buurlanden.

Een belangrijke ontwikkeling in de Europese energiemarkt is de groei van duurzame energie. In de eerste helft van 2024 heeft Europa voor het eerst meer elektriciteit uit wind- en zonne-energie opgewekt dan uit fossiele brandstoffen. In 2023 is het geïnstalleerde vermogen aan zonne- en windenergie met een record van 74,2 gigawatt (GW) toegenomen. Deze verschuiving naar duurzame energiebronnen is versneld door de oorlog in Oekraïne en de boycot van Russisch gas.

Epex- en onbalansprijzen

Vorige week was de gemiddelde Nederlandse spotprijs 72,5 €/MWh. De week zelf leek vooral op de voorgaande week, waar de spotprijs een euro lager was. De windopwek was gering en de zonopwek was af en toe wisselvallig.

Vooruitblik

De temperaturen in Europa zullen naar verwachting na volgende week iets dalen, wat kan leiden tot een afname van de vraag naar gas. Dit zou mogelijk ook resulteren in lagere elektriciteitsprijzen. Er zijn echter enkele onzekerheden die de markt kunnen beïnvloeden.

Er is een kans dat zich een nieuwe orkaan vormt in de Verenigde Staten. Zo’n orkaan kan schade veroorzaken aan LNG-installaties of de export van vloeibaar aardgas verstoren. In dat geval kan er juist sprake zijn van een stijging van de gasprijzen, wat op zijn beurt de elektriciteitsprijzen zou kunnen beïnvloeden.