De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik

In de afgelopen twee maanden vertoonden de termijnmarkten voor gas beperkte prijsbewegingen, met een lichte daling sinds medio juni. Het Q4 2024-contract daalde van ruim 39 €ct/m3 naar onder de 36 €ct/m3, deels door de hervatting van de export door Freeport LNG na een stillegging door orkaan Beryl. Momenteel zijn de gasvoorraden in Europa voor 83% gevuld, met Nederland op 76% en Duitsland op bijna 88%. Ondanks enkele recente onderhoudswerkzaamheden is de Noorse gasaanvoer constant gebleven. De elektriciteitsprijzen volgen de gasprijs en de CO2-emissierechtenmarkt, met het augustus 2024-contract dat steeg van 67,5 naar 69,3 €/MWh, terwijl het jaarcontract voor 2025 daalde naar 84,1 €/MWh.

Epex- en onbalansprijzen

In de afgelopen twee weken werden vooral in het weekend tijdens de middaguren meerdere keren negatieve EPEX-prijzen waargenomen, zoals -73 €/MWh op 13 en 14 juli. In 2023 waren er in totaal 316 uren met negatieve EPEX-prijzen, terwijl de teller in 2024 nu al op 307 uren staat. Het is waarschijnlijk dat begin augustus het aantal negatieve uren van 2023 wordt ingehaald, en voor dit jaar wordt verwacht dat het totaal boven de 400 uren uitkomt.

Vooruitblik

De verminderde vraag vanuit Azië zorgt voor een constantere gasaanvoer naar Europa, terwijl er weinig Noors onderhoud gepland is, wat de gasvoorraden verder zal doen stijgen. Vanaf 29 juli worden temperaturen boven het seizoengemiddelde en meer zon verwacht. Deze factoren dragen bij aan de stabilisatie van de energiemarkt.