De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Conflict
Conflict

Afgelopen week

Gas 2 Nov9 NovElektriciteit 2 Nov 9 Nov
TTF Daggas37.8343.56Base Dec 23102.90103.99
TTF Dec 2348.5648.15Peak call 24127.86125.58
TTF call 2449.9149.29Base call 24117.07115.56

Het conflict tussen Israël en Palestina en de aanstaande winter zorgden de afgelopen maand op de termijnmarkten voor flinke risicopremies op de energieprijzen. Nu de winter dichterbij komt en de weersvoorspellingen uitgaan van milde temperaturen, nam een groot deel van het eerder ingeschatte risico af. Hierdoor daalde afgelopen maandag (6 november) de gasprijs voor de maand december zelfs zakte met ruim 6,5% naar 44,8 euro/MWh. Echter werden de verwachte temperaturen in Europa voor de tweede helft van november de dinsdag erop alweer naar beneden bijgesteld, waardoor de energieprijzen vervolgens weer corrigeerden.

De meeste gasprijzen zijn ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorige week. Een opmerkelijke verandering heeft zich voorgedaan bij de dagelijkse gasprijs. Aan het einde van vorige week lag deze prijs nog ongeveer 9 ect/m3 lager dan de prijs voor het decembercontract. Deze week is er echter een verdere stijging te zien, waarschijnlijk vanwege de naderende maand december, waardoor het prijsverschil tussen beide contracten kleiner wordt.
De prijzen op de OTC-elektriciteitsmarkt zijn voor alle termijnen een beetje gedaald, en dit lijkt min of meer gelijk te zijn voor alle termijnen. Daarnaast zijn de prijzen voor de GvO’s voor 2024 ook gedaald.

Het lijkt erop dat 2023 wereldwijd op weg is om het warmste jaar ooit gemeten te worden, en ook in Nederland lijken we op schema te liggen voor een plaats in de top 5 van warmste jaren. Zelfs begin november hebben we nog geen significante koude temperaturen ervaren.
Tot op heden bedraagt de gemiddelde temperatuur in De Bilt 12,8 graden, in vergelijking met het normale gemiddelde van 11,5 graden. Dit jaar zijn er in De Bilt 117 dagen geweest boven de 20 graden Celsius. Alleen in 2018 waren er meer, namelijk 132 dagen.
Als het resterende deel van het jaar zich normaal ontwikkelt, zou het jaarlijkse gemiddelde uitkomen op 11,4 graden, vergeleken met het gebruikelijke gemiddelde van 10,6 graden. Hiermee zou 2023 zich op een gedeelde vierde plaats bevinden in de lijst van warmste jaren ooit gemeten in Nederland. Het huidige record staat op 11,7 graden, dat zowel in 2014 als in 2020 werd bereikt. Op de derde plaats staat 2022 met 11,6 graden.

In de afgelopen week hebben iets hogere temperaturen en een verhoogde windkracht gezorgd voor een verminderde vraag naar gas. Hierdoor zijn de Europese gasvoorraden momenteel voor 99,6% gevuld. Nederland heeft zijn gasvoorraden voor 99,8% gevuld, terwijl Frankrijk een vulling van 99,9% heeft bereikt. Opmerkelijk is dat sommige Europese landen zelfs een vulgraad van boven de 100% hebben, zoals Portugal en Roemenië, met respectievelijk 107% en 103%. Blijkbaar is de druk in deze gasopslagen verder verhoogd dan normaliter als maximum wordt gehanteerd.

In de afgelopen week vertoonden de EPEX-uurprijzen op werkdagen doorgaans schommelingen tussen 29 en 103 euro/MWh. Als gevolg van de storm Ciaran verdubbelde de opwekking van windenergie in Europa in week 44 in vergelijking met de voorgaande week. In totaal werd er  16,3 TWh aan energie opgewekt met behulp van windturbines in Europa, wat de op twee na hoogste wekelijkse opbrengst ooit was.

Tijdens het afgelopen weekend waren er geen negatieve prijzen, maar in de nacht van zaterdag tot zondag en van zondag tot maandag kwamen de prijzen dichtbij het nulpunt. Zowel op zaterdag als zondag bleven de prijzen gedurende grote delen van de dag laag, onder de 30 euro/MWh. Dit was voornamelijk te wijten aan de sterke wind. Daardoor bleef de EPEX spotprijs in de afgelopen week grotendeels behoorlijk onder de 100 euro/MWh. Voor donderdag bereikte de gemiddelde spotprijs het hoogste punt in een week, met een gemiddelde prijs van 103,5 euro/MWh.

Voor de aankomende week zien we voorspellingen van licht dalende temperaturen, maar deze zullen nog steeds boven het gemiddelde liggen voor deze tijd van het jaar. Bovendien wordt er voor de komende periode een bovengemiddelde windkracht verwacht met een beperkte hoeveelheid zonneschijn. De markt verwacht voor de komende week een gemiddelde EPEX-prijs net onder de 100 euro/MWh.
Ook voor de komende weken is de LNG aanvoer prima. Er zullen tot 20 november naar verwachting acht LNG-schepen aankomen bij de Nederlandse terminals in Rotterdam en de Eemshaven. Dat komt overigens overeen met het aantal van vorig jaar rond deze tijd.

Het lijkt erop dat de markt zich in een rustigere en afwachtende fase bevindt. Dankzij deze combinatie van bovengemiddelde wind en temperatuur, is de verwachting dat de energiemarkt in de komende week relatief stabiel zal zijn, met beperkte prijsschommelingen.