Subsidie op zonnepanelen, blijft het langer van kracht of niet?

Voor huishoudens en kleine bedrijven die met zonnepanelen duurzame energie opwekken, geldt momenteel een subsidie. Echter komt er aan deze subsidie een eind. Maar is dat al aan het einde van dit jaar of blijft hij nog iets langer van kracht?
Zonnepanelen

Wat houdt de huidige subsidie in?

De subsidie die op zonnepanelen gebruikt wordt, noemt men de salderingsregeling. In de zomer zijn er veel zonuren, zoveel zelfs dat de hoeveelheid energie die opgewekt wordt door middel van de eigen zonnepanelen niet verbruikt wordt. In de winter wordt er minder energie opgewekt, om dit te compenseren kan de energie die in de winter tekort gekomen wordt, gesaldeerd worden met de energie van de zomer.

Zonnepanelen wekken energie op, de energie die niet verbruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Er gaat nu een energiemeter lopen, die aangeeft dat er energie “verkocht” wordt aan de energieleverancier. Om dit zo makkelijk mogelijk te houden, wordt dit op de jaarrekening van de energieleverancier verrekend. De stroom die verbruikt is, wordt in rekening gebracht en de stroom die verkocht is, wordt van de rekening afgehaald. Dit gebeurd een op een en noemt men salderen. Om te kunnen salderen, moet er een registratie staan bij energieleveren.nl.

Wat gebeurd er met de salderingsregeling?

Huishoudens en kleine bedrijven die door middel van zonnepanelen zelf duurzame energie opwekken, kunnen nu gebruik maken van de salderingsregeling. Het kabinet wilde een versoberde regeling in 2020 in laten gaan, maar dit blijkt in de praktijk nog niet uitvoerbaar volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zoals hij maandag in de Tweede Kamer stelde.

Met de huidige salderingsregeling is het mogelijk om de investering van zonnepanelen in zeven jaar terug te verdienen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en daarmee neemt de terugverdientijd bij een ongewijzigd beleid voor de komende jaren flink af. En dat terwijl de uitgaven aan de subsidies juist steeds verder oplopen. Het kabinet is van mening dat zij dat geld beter kunnen besteden.

De nieuwe regeling die Wiebes in gedachte had, blijkt nog niet volledig te zijn. Betrokken partijen hebben volgens de bewindsman “ernstige zorgen” over de uitvoering van die nieuwe regeling. De bewindsman onderzoekt nu of de zorgen weggenomen kunnen worden, of dat er opzoek gegaan moet worden naar een ander alternatief. De nieuwe regeling kan in ieder geval pas ingaan op 1 januari 2021.

Meer weten over zonnepanelen of de salderingsregeling?

We geven graag antwoord op al je vragen. Je kunt ons 24/7 telefonisch bereiken op 020 205 0485. Per e-mail kan ook, stuur je vraag dan naar vraag@vanhelder.nl

Geschreven door

Emma Verschure

020 205 04 85

Delen