De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

marktupdate

Terugblik naar afgelopen week

In de marktupdate week 8 hebben wij een voorspelling gedaan voor week 9. Wegens de naderende Brexit durfden wij geen voorspelling te doen over de termijnproducten. Wij zien dat de prijzen van gas en elektra in het begin van de week wat daalden, maar later toch stegen. Dit komt omdat de prijs van olie, steenkool en CO2-emissierechten stegen.

Voor dag-gas verwachtten wij een stijging door een gestegen vraag. We hadden het wederom bij het rechte eind. Omdat er weinig wind was afgelopen week, was er meer gas nodig voor de opwek van elektriciteit en de vraag naar gas daarmee hoger. Hierdoor steeg de prijs van steenkool ook licht mee.

Voor de APX verwachtten wij dat deze stabiel zou blijven. Deze week zagen wij dat de prijs op hetzelfde niveau bleef als vorige week omdat er minder vraag was door het fantastische weer. De fel schijnende zon compenseerde minder opwek uit wind deels.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij verwachten dat de gasprijzen voorlopig nog stabiel blijven. Er is nog voldoende gas in de gasopslagen en de vraag voor de komende maanden minder. Volgende week lijkt het kouder te worden dan deze week, waardoor de vraag iets hoger zal zijn. Hierdoor verwachten wij geen daling van de gasprijzen maar een stabiel niveau. In de tussentijd houden wij de weersvoorspellingen natuurlijk aandachtig in de gaten en op dit moment verwachten wij geen nabrander van koning winter maar het gezegde luidt niet voor niets, maart roert zijn staart..

Termijn

Door de naderende Brexit blijven de prijzen van de termijnproducten onzeker.

Vooruitblik op elektra

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij verwachten dat de prijzen laag zullen blijven. Het zal iets minder warm zijn dan afgelopen week en we zullen zeker aan het begin van de week meer wind krijgen. Hierdoor is er veel opwek uit wind beschikbaar, maar door de regen echter geen zon.

Termijn

Ook voor de elektra zijn de prijzen blijven door de naderende Brexit onzeker.