Terugblik naar afgelopen week

Begin deze week was er een lichte stijging te zien in de prijs van elektra en gas, deze stabiliseerde echter weer aan het eind van de week. De oorzaak van de stijging is de weervoorspelling voor volgende week, het wordt namelijk iets kouder dan deze week waardoor de vraag naar elektra en gas iets zal stijgen. Daarnaast hapert de Noorse aanvoer van elektra en zijn ook de grondstofprijzen gestegen. De APX prijzen daalden licht verder, dit kwam door minder vraag door het warme weer en voldoende beschikbaarheid van productie uit zon en wind.

Vooruitblik op Gas

Wat gaat er deze week gebeuren op de gasmarkt?

Termijn producten

Wij zijn onzeker wat er met de termijn producten gas gaat gebeuren de komende week. De onduidelijkheid met betrekking tot de CO2 rechten door de Brexit raakt ook de gashandel.

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een lichte stijging. De oorzaak hiervan is dat het in week 9 iets kouder zal zijn dan deze week waardoor de vraag naar gas iets groter zal zijn waardoor de prijs iets stijgt. De gezonde gasvoorraden en de goede toevoer stabiliseren dit effect, maar omdat de olieprijs gestegen is trekt dit gas mee. De prijs van olie steeg omdat de OPEC landen (olieproducerende landen) hebben besloten minder te produceren. Vooral Saudi-Arabië speelt hier een grote rol in.
Bekijk hier de actuele marktprijzen.

Vooruitblik op elektriciteit 

Wat gaat er deze week gebeuren op de elektriciteitsmarkt?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Ondanks de wat lagere temperatuur is deze hoger dan normaal in deze periode. Er wordt weinig wind verwacht en dus minder opwek uit wind. Gelukkig is er nog altijd de zon, en deze zal (naar verwachting) lekker gaan schijnen wat de afname in wind iets compenseert. Tot slot komt de NorNed kabel 25 februari weer online, waardoor er meer elektriciteit geïmporteerd kan worden.

Termijn producten

Wij zijn onzeker wat de komende week gaat brengen voor de termijn producten. Een Brexit waarbij een deal wordt gesloten heeft tot gevolg dat CO2 rechten nog te verhandelen blijven, een harde Brexit heeft tot gevolg dat deze certificaten hard uitgesloten worden. De markt voor CO2 is daarom behoorlijk beweeglijk op dit moment.

Disclaimer

Wij van VanHelder adviseren altijd VanHelder. Aan deze marktupdate kunnen geen rechten worden ontleed. Deze marktverwachting is geschreven op basis van de ontwikkelingen die bij ons bekend zijn, maar natuurlijk weten wij helaas niet alles. Lees voor meer informatie de disclaimer.