De energieprijzen zijn op dit moment aan het dalen. Dit komt onder andere door het mildere winterweer wat we hebben.

Wat kleine feiten op een rij:

  • Voornamelijk zijn de gasprijzen gedaald door het mildere winterweer en de stabiele olieprijs.
  • Door milder weer en goedkopere steenkool zijn de prijzen van elektra gedaald.
  • De lange termijn elektra prijsdaling wordt geremd door oplopende CO₂-emissierechten.
  • Door oplopende temperaturen en meer wind daalde de APX-elektraprijzen.

Bekijk hier de actuele marktprijzen

Terugblik op de korte termijn

De prijsdaling op de korte termijn heeft vooral te maken met het milde winterse weer in Europa. Door dit weer zakte de vraag naar elektriciteit en gas waardoor de prijzen daalde.
De LNG-terminal GATE verwacht de komende periode drie LNG-schepen. In Engeland worden er zelfs zeven verwacht tot half februari. De verwachting is dat de LNG naar Europa blijft komen, gezien ze in Azië een warme winter hebben gehad. De afgelopen jaren nam de LNG-productie flink toe, door de lage wintervraag en de grote hoeveelheid LNG wordt er wel minder gas uit Groningen gehaald.
De prijsstijging die we eerder zagen is vooral te wijten aan de verwachtte risico’s, namelijk het stilliggen van de Belgische en Franse kerncentrales tijdens de winterperiode. Hiernaast speelde het achterblijven van het bijvullen van de gasvoorraden ook een grote rol. Wegens het milde weer wat we vanaf oktober hebben zijn de gasvoorraden op dit moment zelfs beter op niveau dan de voorgaande jaren. Hierdoor bleven de pieken uit en dat zelfs ondanks het ontbreken van sommige kerncentrales in de energiemix. Hiernaast zorgt de ruime beschikbaarheid van grondstoffen voor dalende termijnprijzen.

Onze visie op de korte termijn

Voor nu is het alleen nog de vraag of de markt rustig blijft. Eind april is de deadline voor bedrijven die deelnemen aan het Europese Emissie Handelssysteem (ETS) voor de verplichtingen van 2018. Dit kan zoals afgelopen jaar leiden tot een hogere activiteit op de CO₂-markt wat kan zorgen voor schommelende prijzen.