Marktupdate week 22 – Druk op prijzen verhoogd, termijnprijzen onzeker

De energiemarkt is altijd in beweging door vraag en aanbod, hierdoor fluctueren de energieprijzen. Benieuwd naar wat de energiebeurs in week 21 heeft gedaan en wat de verwachting is voor week 23? Lees onze marktupdate!

Elektriciteit

Vooruitblik week 23
Op de spotmarkt voor elektriciteit is de verwachting dat de komende week de prijzen blijven stijgen. Er wordt warm weer met weinig wind verwacht, waardoor er weinig opbrengst uit duurzame productie kan worden gehaald. Ook zijn veel centrales voorlopig  in onderhoud, waardoor er weinig overschot is.

De verwachting voor de termijnprijzen elektriciteit blijven onzeker door veel variabelen.

Terugblik
Door onderhoud aan verschillende centrales en het warme weer steeg de APX-prijs de afgelopen week. Tevens zorgde hoge pieken voor veel onbalans.

De termijnmarkt bleef ondanks de daling van de olie- en steenkoolprijzen stabiel.

Gas

Vooruitblik week 23
De marktverwachting voor gas is dat er een mogelijke stijging aankomt. De Interconnector tussen Engeland en België ligt komende week stil wegens onderhoudt, waardoor er geen Engels gas kan worden geïmporteerd. Hiermee wordt de druk op de prijzen verhoogd.

Terugblik
De korte termijn TTF-gasprijzen bleven, ondanks de schommeling in de markt, erg hoog. In vergelijking met andere jaren is de vulgraad van de opslag nu zo’n 27%. Dit is 10% lager dan normaal in deze periode.

 

Uiteraard is dit een marktverwachting waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Voor meer informatie zie disclaimer.

Geschreven door

Wessel

Wessel

020 205 04 85

Delen