De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

De zomertijd gaat dit weekend in, maar voor het zover is eerst nog even de marktverwachting!

Terugblik naar afgelopen week

Deze week zagen we helaas geen dalingen op de energiemarkten meer, tot ons groot verdriet zijn elektra en gas duurder geworden.

De TTF-dagprijzen van gas zijn licht gestegen, de oorzaak hiervan was het koelere weer van deze week en de vooruitzichten voor volgende week. Heel warm gaat het helaas niet worden, onze bikini’s blijven voorlopig dus nog in de kast hangen. Een andere reden voor de prijsstijging dat de zowel olie als steenkool en emissierechten duurder werden. De gasaanvoer blijft meer dan goed, zo worden er komende weken meer dan 20 LNG schepen in Noord-West Europa verwacht. Hierdoor denken wij dat deze stijging geen stand zal houden.

Ook de APX’ers hebben betere weken gezien, er was veel meer vraag maar weinig wind wat zorgt voor minder beschikbaar vermogen. We hadden het dus mis voor wat betreft de windkracht.

Ook voor de lange termijn stegen de gas en elektra prijzen, dit kwam ook door de stijgende olie- en steenkoolprijzen en stijgende emissierechten. De prijs van steenkool steeg wegens toenemende vraag vanuit China, zij hebben door de grote hoeveelheid ongelukken in hun eigen kolenmijn strengere veiligheidseisen gesteld waardoor er meer geïmporteerd moet worden. Hiermee in verband stond ook de stijging van de emissierechten. Ook stegen de prijzen doordat er een krappere markt wordt verwacht door de emissies die bedrijven eind april op orde moeten hebben. De stijging van de gasprijzen hadden wij vorige week helaas niet voorzien.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Volgende week krijgen wij rustig weer met bewolking, wel wordt het weer wat kouder, namelijk gemiddeld 11 graden.

Wij verwachten dat er meer wind zal zijn, wat zorgt voor minder vraag naar gas voor de gascentrales. Daarnaast hebben wij nog altijd goed gevulde gasopslagen en meer dan genoeg LNG aanvoer. Dit maakt de kans op een prijsstijging dus klein.

Lange termijn

Voor de lange termijn verwachten wij dat de prijzen stabiel blijven, wij verwachten dat de prijs van olie rond het zelfde niveau zal schommelen en niet niet al te veel zal veranderen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Ondanks dat het koeler zal worden verwachten wij stabiele prijzen, dit komt omdat er meer wind zal zijn en er dus ook meer opwek uit wind zal komen.

Lange termijn

Wij verwachten niet dat stijging van de kolenprijzen en de emissierechten zal doorzetten, hierdoor denken wij dat de prijzen stabiel zullen blijven.

Extra Informatie omtrent de zomertijd

Aankomend weekend is het zover, dan gaat in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart de zomertijd weer in. Op zondag 31 maart wordt de klok om 02:00 uur de klok een uur vooruit gezet. Ja dat betekent een uurtje korter slapen inderdaad.