Marktupdate energie week 16 – Gasprijs volgt stijgende trend van kolen en olie

De energiemarkt is altijd in beweging door vraag en aanbod, hierdoor fluctueren de energieprijzen. Benieuwd naar wat de energiebeurs in week 15 heeft gedaan en wat de verwachting is voor week 16? Lees onze marktupdate!

Elektriciteit

Vooruitblik week 16

Op de spotmarkt voor elektriciteit gaan de prijzen omlaag door het warme weer.

Terugblik

Afgelopen week zette de stijgende trend van de elektriciteitsprijzen op de termijnmarkt door. De hoge prijzen van de emissierechten en de stijgende kolenprijzen zijn hiervan de oorzaak. De kolenprijzen stegen onder andere door een verlaging in de CO2-prijs en door de onrust in het midden oosten. Begin deze week zette de stijging van zowel de prijzen voor kolen als voor emissierechten weer verder door.

Gas

Vooruitblik week 16

Vanaf deze week volgt de gasprijs de stijgende trend van kolen en olie. De spotprijzen voor gas lijken niet onder het huidige prijsniveau te kunnen duiken. Dit komt doordat het opgeslagen gas in Europa veel wordt gebruikt en de voorraden de komende maanden goed moet worden aangevuld. Dit zorgt voor een hogere vraag naar gas.

Terugblik

De termijnprijzen voor gas zijn vrijwel gelijk gebleven. Ondanks dat Groningse gasproductie gehalveerd moet worden bleef het toch vrij rustig op de gasmarkt.

Uiteraard is dit een marktverwachting waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Voor meer informatie zieĀ disclaimer.

Geschreven door

Alexander

Alexander

020 205 04 85

Delen