Komende dinsdag presenteert minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het nieuwe klimaatakkoord. Op een aantal punten zijn nog geen concrete afspraken tot stand gekomen. Toch hebben wij de hoofdlijnen uit dit akkoord met betrekking tot de zakelijke markt voor u op een rijtje gezet.

In de industrie zijn nog geen echte overeenstemmingen tot stand gekomen over concrete maatregelen voor het reduceren van de CO2 uitstoot. Er zijn enkele maatregelen besproken, maar de bedrijven zijn onzeker over de financiële steun vanuit de overheid. De overheid is terughoudend met het verlenen van deze steun, omdat grote multinationals dan gesubsidieerd worden met geld van de belastingbetaler. Een recentelijk voorstel van de overheid om de helft van de duurzame investeringen, en het onderzoek naar duurzame investeringen te financieren, is niet geaccepteerd. Het ging hier om een bedrag van 1 miljard euro voor nieuwe investeringen en 300 miljoen euro voor onderzoek.

De totale hoeveelheid elektriciteit die opgewekt wordt in Nederland moet met 10% omhoog. Het gaat hier om 12 TWh (terawattuur). Kanttekening hierbij is dat de kolencentrales dichtgaan en het gasverbruik omlaag moet. Daarom moet er 49 TWh meer opgewekt worden uit wind- en zonne-energie. Op zee dreigt er nu al ruimtegebrek en de overheid moet nieuwe plekken aanwijzen om windmolenparken te bouwen. Ook op land zullen er op 30 plekken zogenoemde energieregio’s gebouwd worden waar zonnepanelen en windmolens geplaatst worden. Dit moet uitgevoerd worden door de gemeentes en de burgers moeten kunnen mee beslissen over waar de panelen of windmolens komen te liggen of staan.

De plannen voor de verduurzaming van huizen en gebouwen zijn wel concreet gemaakt. Vanaf 2020 zal de belasting op gas stapsgewijs omhoog gaan en bouwbedrijven, gemeenten en woningcorporaties moeten 75% van de nieuwbouwwijken gasvrij opleveren. Ook worden vanaf 2020 huizen verduurzaamd, wat betekend dat ze van het gas af moeten. Dit zal in het eerste jaar om 50.000 woningen gaan en dit zal oplopen tot 200.000 woningen per jaar.

Uiteindelijk begint het besparen op energie bij het slim meten en het inzichtelijk maken van uw energieverbruik. VanHelder® helpt zakelijke klanten hierbij. Wilt u hierin geadviseerd worden, of heeft u vragen? Neem dan gerust contactmet ons op.