De zin en onzin van “Groene elektriciteit”

Garanties van Oorsprong zijn certificaten die dienen als bewijsstuk waarmee de afkomst van de geproduceerde elektrische energie kan aangetoond worden. Er heerst veel onduidelijkheid over deze Garanties van Oorsprong, dus VanHelder legt het u uit.

In Nederland werkt de levering van groene elektriciteit middels het inkopen van certificaten, zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO’s). Dit systeem is wezenlijk niets anders dan een boekhoudkundige verrekening van energie die door een duurzame energiebron op het net wordt gezet en welke partij deze geproduceerde GvO’s heeft gekocht. Als voorbeeld kunt u een windmolen nemen bij u in de buurt, deze windmolen produceert voor elke MWh een certificaat met een uniek nummer. De productie van deze certificaten wordt door een Nederlandse overheidspartij beheert CertiQ. Op het platform van CertiQ worden GvO’s geadministreerd, gekocht en verkocht. VanHelder boekt elke maand de gekochte GvO’s af, deze zijn daarna niet meer verhandelbaar. Wij boeken elke maand het aantal GvO’s af dat gelijk staat aan het volume wat wij aan onze klanten hebben geleverd.

 

Duidelijk toch…

 

Echter wat belangrijk is om te begrijpen, is dat u dus nooit direct elektriciteit krijgt uit de bron van uw keuze, of op basis van het marketingverhaal van de leverancier. U zult altijd energie krijgen uit de bron die het dichtste bij uw meterkast aanwezig is en op het moment dat u elektriciteit afneemt. Met andere woorden als de zon vol schijnt, de buren niet thuis zijn, de zonnecellen van de buren elektriciteit produceren en u de wasmachine aanzet, is de kans erg groot dat u elektriciteit uit de zonnepanelen van de buren ontvangt. Dit staat dus los van het contract dat u met uw energieleverancier heeft afgesloten.

 

Bestaat groene elektriciteit via een leverancier dan niet…..? Zeker wel, alleen zal het dus altijd middels een boekhoudkundige verrekening plaatsvinden in de vorm van GvO’s.

 

Wat vinden wij hiervan?

 

In onze optiek is de methodiek van de GvO’s dus niet veel anders dan een extra stimulans aan de producenten van groene stroom. Is dat dan goed of slecht?

 

Dat is op zich niet goed of fout, u dient echter wel te begrijpen dat u (en elke Nederlander met een aansluiting op het elektriciteitsnet) sowieso al een flinke bijdrage levert aan de ontwikkeling van groene stroom initiatieven…. Hoe dan? Omdat u als verbruiker in Nederland middels een Opslag Duurzame Energie (ODE), dit zit in de energiebelasting, elke maand al behoorlijk bijdraagt.

 

Wij als energieleverancier moeten bij u als klant ODE in rekening brengen en deze afdragen aan de belastingdienst. Dit doen we elke maand. De Nederlandse overheid gebruikt deze gelden om middels subsidies (SDE) groene stroom/gas initiatieven te stimuleren. Met het kopen van GvO’s betaald u dus naast uw maandelijkse bijdragen van ODE nog eens extra voor groene stroom middels de extra kosten van een GVO. Wij bij Vanhelder vinden dit dubbel en daarom bieden wij u de keus om te extra vergroenen middels GvO’s of niet. Helder toch? Overigens vinden we de uitleg van Lubach helder!

 

Geschreven door

Wessel

Wessel

020 205 04 85

Delen