Energiebesparingsverplichting? Dit is wat u moet weten.

Vanaf 1 januari 2019 bent u verplicht uw energiebesparende maatregelen in te dienen als u onder het bereik van deze wet valt en u meer verbruikt dan 50.000 kWh/25.000 m3. U heeft hier tot uiterlijk 1 juli 2019 de tijd voor.

Bedrijven worden vanaf 2019 verplicht te melden of zij voldoen aan de energiebesparingsverplichting. Deze nieuwe regeling (artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit) stelt dat een bedrijf dat meer dan 50.000 kilowatt uur aan elektriciteit en/of 25.000 kubieke meter gas verbruikt, energiebesparende maatregelen moet treffen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. De erkende maatregelen die u kunt treffen zijn hier bepaald. Een aantal hiervan zijn:

  • Besparing op ruimte- en buitenverlichting;
  • Isoleren van spouwmuren;
  • Aanpassingen op ruimteventilatie;
  • In werking hebben van een stookinstallatie;
  • Besparende informatie- en communicatie apparaten aanschaffen;
  • Isolatie om leidingen.

De complete lijst, gefilterd per sector, kunt u vinden op de site van Rijkswaterstaat.

Indien u andere, minimaal gelijkwaardige, energiebesparende maatregelen wilt treffen kunt u hier gemotiveerd van afwijken.

VanHelder raadt u aan om op korte termijn met deze besparende maatregelen en verplichting aan de slag te gaan. Bedrijven die zich namelijk niet aanmelden, kunnen eerder een bezoek verwachten van een inspecteur. Inzicht in uw verbruik is hierbij noodzakelijk, onze partners van Energiemeetbedrijf2020 helpen u hier graag bij.

Heeft u vragen over de energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Wessel. Hij is specialist op het gebied van energiebesparing en kan u verder helpen.

Geschreven door

Wessel

Wessel

020 205 04 85

Delen